Külföld
Undated picture of late President of German employers' federation Hans Martin Schleyer after been kidnaped by the German ultra-left terrorist group Red Army Fraction (RAF). The picture was taken by the kidnapers and sent to French paper "France Soir" and German daily "Frankfurter Rundschau" and issued on 14 October 1977. Schleyer was killed later after negotiations between the RAF and German authorities failed. The RAF announced Monday 20 April its dissolution, in a letter to a press agency confirmed by the federal prosecutor's office. But the prosecutor's office said the letter had yet to be verified by criminal police. The eight-page letter said: "Today we end this project. The urban guerilla battl of the RAF is now history."

Visszatértek és lecsaptak az NSZK rettegett terroristái

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 01. 20. 07:44

A Vörös Hadsereg Frakció veteránjai tavaly kétszer is megpróbáltak pénzszállító autót rabolni.

Az 1970-es években aktív nyugatnémet szélsőbaloldali terrorszervezet, a Vörös Hadsereg Frakció tagjainak DNS-mintáira bukkant a rendőrség két tavalyi rablás helyszínén. A hatvan felé közeledő terroristák pénzszállító autókat tartóztattak fel, de nem sikerült pénzre szert tenniük.

A Vörös Hadsereg Frakciót 1970-ben alapították az NSZK-ban. Több mint harminc gyilkosságért, számos bombatámadásért, sőt, még egy repülőgép-eltérítésért is felelősek. A szervezet 1998-ba jelentette be feloszlását, de két évvel később az ügyészség közölte, hogy két tag, Daniela Klette és Volker Staub ellen annak gyanújával nyomoznak, hogy új terrorista sejtet hozhattak létre. DNS mintáikat egy 1999-es duisburgi rablás helyszínán is megtalálták, ahol több mint egymillió német márkára tettek szert.

A hatóságok azt gyanították, hogy az elrabolt pénz új tagok toborzására kellett, de egészen tavalyig semmit nem lehetett hallani a terroristákról. Mígnem júniusban egy szupermarket parkolójában elállták egy pénzszállító útját, majd gépfegyverrel fenyegették meg a személyzetet a náluk lévő pénz átadásában. A helyszínen felbukkant egy harmadik támadó is, akinél rakétavető volt.

Legalább három lövés eldördült, ami a pénzszállító autót érte. A jármű ajtaját azonban nem tudták kinyitni, így végül elmenekültek a helyszínről. A második, decemberi támadásról egyelőre nem árultak el részleteket a hatóságok.

A rendőrség és terrorizmus-szakértők szerint a bűnözők már nem újabb terrorakciók finanszírozását akarták biztosítani a rabolt pénzből, nem tartják valószínűnek, hogy eljön a Vörös Hadsereg Frakció másodvirágzása. Inkább nyugdíjas éveiket akarták bebiztosítani – vélik. „Azok, akik törvényen kívül éltek évekig, nem fizettek nyugdíjjárulékot és nem tehettek szert tartalékokra” – mondta Butz Peters terrorszakértő a német ARD-nek. (The Local)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.