Nagyvilág

Újabb szíriai várost fenyeget éhínség

Az Iszlám Állam a szárazföldön, a kormányerők a repülőtéren nem engedik bejutni a segélyszállítmányokat Deir-ez-Zórba.

Éhínség fenyegeti a kelet-szíriai Deir-ez-Zórt is, melyet kormányerők és szélsőségesek egyaránt ostromolnak. Az ott élőknek azonnali segítségre van szükségük – figyelmeztetett az ENSZ élelmezéssel foglalkozó különmegbízottja.

Az éhezés országszerte több mint négymillió embert érint – mondta Hilal Elver, aki szerint az emberek már a házukat is eladják, hogy meg tudják venni az egyre drágábban és egyre nehezebben hozzáférhető élelmiszereket, vagy hogy kijuthassanak a városból. Deir-ez-Zórban tíz hónapja nincs áram, vezetékes víz is alig.

Az Iszlám Állam harcosai több mint egy éve tartják blokád alatt a kétszázezres város egyes részeit. Az Aszad elnököt támogató milíciák és kormányerők viszont hasznot húznak az ott élők nyomorúságos helyzetéből. Közben az iskolák üresen állnak, mert az éhező diákoknak jártányi erejük sincs, a kórházakban nincs felszerelés és személyzet.

Nemrég a felkelők által birtokolt Madája került hasonló helyzetbe, az ENSZ attól tart, hogy Deir-ez-Zór is erre a sorsra jut. December óta mintegy húszan haltak meg a városban az alultápláltság miatt. A városlakók patthelyzetbe kerültek: az Iszlám Állam ostromgyűrűbe zárta a várost, szárazföldön senki nem juthat be, a repülőteret ellenőrzés alatt tartó kormányerők pedig a légi úton érkező segélyszállítmányokat nem engedik be. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik