Nagyvilág

Fordulat: újranyitotta az eltűnt magyar lány ügyét a rendőrség

A brit hatóságok szerint Bókon Violetta soha nem lépte át az Egyesült Királyság határát, így továbbra is rejtély, mi történhetett vele.

A 24.hu Angliai magyarok oldalán tavaly márciusban számoltunk be arról, hogy egy fiatal nőt akkor már csaknem egy éve keresett a családja.

Violetta 2014. május közepén tűnt el, vizsgázni indult Fertőrákosról Budapestre, de miután az éjszakát egy fővárosi szállóban töltötte, másnap már nem jelent meg iskolájában, a Pannon Kincstár Tanoda Gimnáziumban, ahol csecsemőgondozást tanult.

Itt meg egyutt van Violetta öccse és édesanyja

Violetta édesanyjával és öccsével

A magyar rendőrségtől anno azt az információt kaptuk, hogy a lány az eltűnése után lefolytatott körözési eljárás adatai szerint Londonba távozhatott. A hazai detektívek akkor arra jutottak, hogy Violetta a vizsga helyett a hotelből valószínűleg a reptérre indult, és ott becsekkolt, majd felszállt a WizzAir légitársaság London-Lutonba tartó járatára.

Mivel bűncselekményre utaló jelet a magyar rendőrök nem találtak, az eljárást még 2014-ben, 90 nap múlva lezárták, Violettát pedig eltűnt személlyé nyilvánították.

Nemrég azonban fordulat állt be az ügyben – cikkünk tavalyi megjelenése után szerkesztőségünket és segítségünkkel a lány családját is megkereste egy magyar származású londoni magándetektív, ingyenes segítséget ajánlva Violetta rejtélyes eltűnésének felgöngyölítésében.

Szabó Kevin a család meghatalmazásával feljelentést tett a brit rendőrségen, ahol a nyomozók érdekes megállapításra jutottak:

2015. június 21-én bejelentést tettem az itteni Nemzeti Nyomozó Irodánál (National Crime Agency – NCA – szerk.), ahol az eltűnt személyek felkutatására szakosodott úgynevezett Missing Persons Bureau egyik nyomozója vette kézbe az ügyet. Augusztus végén felhívott, hogy ellenőrizték a határőrség/bevándorlás adatbázisát, és ilyen vagy hasonló nevű személy soha nem lépett a UK területére.”

Vagyis a brit hatóságok szerint Violetta soha nem járt Angliában, ami teljesen ellent mond a magyar rendőrök megállapításainak. Ezt az információt a brit nyomozó iroda sajtóosztályán nemrég nekünk is megerősítették:

A vizsgálódásaink során nem találtunk semmilyen bizonyítékot arra, hogy Violetta belépett volna az Egyesült Királyság területére az eltűnése óta” – írta megkeresésünkre küldött válaszában Hannah Bickers, a National Crime Agency kommunikációs munkatársa.

Szerettük volna megtudni, hogy a brit rendőrök pontosan milyen adatbázisokat ellenőriztek a nyomozásuk során, és hogy azok mennyire megbízható források annak megállapítására, hogy egy több mint egy évvel korábbi határátlépés biztosan nem történt-e meg. De nem jártunk sikerrel.

Sajnos nem adhatunk semmilyen speciális információt a használt adatbázisokról, és arról sem, hogy milyen lefedettséget garantálnak, biztos vagyok benne, hogy ezt megérti. Készítettünk egy jelentést, ami összegzi az általunk megtett intézkedéseket, de ennek pontos tartalmáról sem mondhatunk többet.”

A brit nyomozók a megállapításaikról szóló jelentést azóta megküldték a magyar rendőrségnek.

Úgy tudjuk, hogy mostanra a Soproni Rendőrkapitányság újranyitotta az ügyet, részben a fenti fejlemények, valamint a londoni magyar magánnyomozó által felderített további információk miatt.

A soproniakat az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóságához tartozó Petőfi Attila utasította a 2014-ben gyakorlatilag eredménytelenül zárult körözési eljárás újranyitására.

Takács József, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársától megtudtuk, hogy jelenleg két szálon fut a történet:

A soproni kollégák felvették a kapcsolatot a társadalombiztosítóval, és a büntetés-végrehajtási intézettel, hogy kizárják, Violetta esetleg nincs-e mégis Magyarországon. Illetve a mobilszolgáltatóktól is kikértük a lány telefonjaira vonatkozó adatokat, ahogy a WizzAir légitársasággal is felvettük a kapcsolatot, hogy kiderüljön, Violetta valóban felszállt-e a szóban forgó gépre. Ezen kívül a bankkártyájával végre hajtott tranzakciókat is részletesebben megvizsgáljuk. Másrészt a kollégáim az Interpol magyar irodáját arra kérték, kérjenek be minden adatot a brit rendőrségtől, és az Europol tagországokkal is felvették a kapcsolatot.”

Violettát hivatalosan továbbra is eltűnt személyként kezelik, de azt sem lehet kizárni, hogy bűncselekmény áldozata lett.

Mindenesetre holléte továbbra is kérdéses, eltűnésének története pedig tele van rejtélyekkel.

Például kérdés, hogy ha Violetta valóban nem érkezett meg Londonba, ki akart az email fiókjába bejelentkezni eltűnése napjának délutánján egy angliai IP címről, ahogy azt Szabó Kevin egyik magyar nyomozóknak küldött emailjében részletezi.

Az biztos, hogy Violettának volt repülőjegye Londonba, amit a magándetektív szerint a győri Ibusz irodában készpénzért vásárolt vagy ő, vagy valaki a lány nevére, eltűnése előtt néhány nappal. Állítólag be is csekkolt a repülőjáratra, de hogy felült-e a gépre, még kérdéses.

Ahogy az is, mennyire megbízhatóak a brit határőrség rekordjai. Említettük, hogy a brit NCA-nál nem adhattak információt arról, hogy pontosan milyen adatbázisokat ellenőriztek annak megállapítására, hogy Violetta átlépte-e a brit határt.

Az interneten kutakodva azonban több írást és elemzést is találni az Egyesült Királyságot érintő határellenőrzési problémákról, és arról, hogy évek óta nem sikerül az országba érkezők adatait száz százalékosan csekkolni.

Az úgynevezett National Audit Office decemberben megjelent, tehát nagyon friss tanulmányában például azt írja, hogy 2015 szeptemberében az Egyesült Királyságba érkezők 86 százalékáról kaptak az utazás megkezdése előtt információt az illetékes brit hatóságok (például a légitársaságok által gyűjtött úgynevezett advanced passenger information segítségével – a szerk.). Ami azt jelenti, hogy az utasok 14 százalékáról csak a reptéren, ellenőrzéskor hallottak először, ami elsősorban biztonsági aggályokat vet fel.

Megint más kérdés, és Violetta esetében ez a fontosabb, hogy egy határátlépés után az illető adatait hogyan tárolják, megőrzik-e egyáltalán, és ha igen, meddig. A National Audit Office jelentésében arra utal, hogy az illetékes hatóságok egyszerre több adatbázist működtetnek, amelyek nem feltétlenül kompatibilisek egymással:

A megörökölt rendszerek használata azt jelenti, hogy a jelenlegi folyamatok kiterjedt manuális erőfeszítést és dupla munkát igényelnek, továbbá akadályozzák az adatok utazástörténeti nyilvántartásként való teljeskörű használatát.”

Ráadásul Violettának családja szerint nem volt útlevele, vagyis csak személyigazolvánnyal utazhatott – további kérdés tehát, hogy egy magyar személyigazolvány adatait milyen formában rögzíti a brit határátlépési rendszer.

Violettát édesapja látta utoljára
Violettát édesapja látta utoljára

A helyzet mindenesetre az, hogy azt, amit a magyar rendőrség eddig hitt, vagyis hogy Violetta valószínűleg önszántából Londonba utazott, most a brit hatóságok cáfolják. Ezt erősítheti az is, hogy korábban egy brit magánnyomozó, és a már említett Szabó Kevin sem találta nyomát Violettának az Egyesült Királyságban.

Az biztos, hogy vagy ő, vagy valaki a nevére foglalt online egy ifjúsági szállóban egy ágyat egy 12 ágyas szobában 2014. május 15-20-ig Londonban. A hostelben “No Show” megjelölés van a foglalásnál, ami azt jelenti, hogy a lány oda nem érkezett meg” – mondja Szabó Kevin.

A magánnyomozó átnézte azt a számítógépet is, amit Violetta és a család többi tagja is használt. Sikerült belépnie a lány email fiókjába, Facebook és Skype oldalára is.

Valóban voltak böngészési előzmények, amik esetleg arra utalnak, hogy keresgélt külföldi munkákat. Ezek között azonban nem csak Anglia volt, hanem Ausztria és Németország is. Angol nyelvű önéletrajzot nem találtunk, viszont német nyelvűt igen. Az viszont biztos, hogy semmi konkrétum nem volt sem az emailjeiben, sem a Facebookon, sem pedig a Skype-on, sem pedig a gépen. Senkivel nem lépett kapcsolatba sem munka, sem pedig szállás ügyben.“

Szabó Kevin szerint nehéz elképzelni, hogy Violetta minden előkészület nélkül nekivágott volna Európának.

Az biztos, hogy Angliába, főleg Londonba nem lehet elindulni pénz és/vagy kapcsolat, valamint előzetes szervezés nélkül. Ez teljes képtelenség. Mindenképpen előzetes egyeztetés szükséges mind munka, mind pedig szállás terén. Semmi nem utalt arra, hogy bárkivel is kapcsolatba lépett volna, hogy szervezzen magának egy külföldi életet vagy utat.“

A soproni rendőrkapitányságnak tehát most sok mindenre kell választ találnia. Kérdés persze, hogy erre miért kellett ennyit várni, és miért egy magánnyomozónak kellett kiderítenie kulcsfontosságú tényeket az ügyben, hosszú idővel a lány eltűnése után. Az is kérdés, hogy az eredeti eljárásban mindent megtettek-e a magyar rendőrök, és hogy most, csaknem két évvel azután, hogy Violettát utoljára látták, ugyanúgy lehet-e követni az útját, mintha ezt forró nyomos kereséssel, azonnal megtették volna.

Örülök neki, hogy végre történik valami

– mondta megkeresésünkre a lány édesanyja, Pupp Andrea Mária.

Örülök, hogy Petőfi Attilához került az ügy, mert tőle merek remélni. Benne jobban megbízom, mint a soproniakban. Azt várom, hogy végre megtalálják a gyerekemet. Én nagyon remélek…

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályán azt az információt kaptuk, hogy mivel egy újranyitott eljárásról van szó, azt nem kell lezárni 90 napon belül. Vagyis bármikor merül fel az ügyben új nyom, azonnal megtehetik a szükséges intézkedéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik