Külföld

Cameron angolteszt alapján utasíthatja ki a muzulmán nőket

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 18. 18:39

20 millió fontot költenek nyelvtanításra, de ezután nincs garancia arra, hogy Nagy Britanniában maradhatnak azok a nők akiknek a férjük nem engedi az integrációt.

David Cameron a The Times című brit napilapban hétfőn megjelent írásában leszögezte, hogy a kiutasítás veszélye segít majd megértetni a partnerük integrációját akadályozó férfiakkal, hogy viselkedésük következményekkel jár. Mint hangsúlyozta, szembe kell szállni azokkal a kisebbségben lévő férfiakkal, akik ilyen hátrányos “ellenőrzést gyakorolnak” a nők felett.

Cameron szerint a brit társadalomnak világosabban értésre kell adnia,

mit vár el azoktól, akik ide jönnek élni, és soha többé nem szabad hagynunk, hogy a passzív toleranciánk megakadályozzon minket abban, hogy kimondjuk a kemény igazságokat….

…Néhányan ezek közül az emberek közül meglehetősen patriarchális társadalmakból jönnek hazánkba, olyan országokból, ahol a férfiak talán nem akarják, hogy a nők angolul tanuljanak, hogy integrálódjanak

– mondta Cameron a BBC brit közszolgálati adónak nyilatkozva. Ez Nagy-Britanniában azonban nem elfogadható – tette hozzá.

A brit miniszterelnök a BBC-nek hétfőn elmondta, hogy a kormány egy 20 millió fontos (közel 8,3 milliárd forintos) nyelvoktatói programot indít mindenekelőtt a bevándorló muzulmán nők angoltudásának fejlesztése céljából. Mint Cameron hangsúlyozta, ezek után nincs garancia arra, hogy az országban maradhatnak azok, akik két és fél éves nagy-britanniai tartózkodás után egy angol nyelvismereti teszten megbuknak.

Az új szabályok októbertől kezdve azokra az emberekre vonatkoznak majd, akik házastársi vízummal élnek Nagy-Britanniában.

Cameron szerint az országban élő muszlim nők 22 százaléka, vagyis 190 ezer ember –  akik közül sokan már évtizedek óta brit földön élnek – csak egy kicsit vagy egyáltalán nem beszél angolul. “Így nem meglepő, hogy a pakisztáni vagy bangladesi származású nők 60 százaléka gazdaságilag inaktív” Nagy-Britanniában – tette hozzá.

A brit kormányfő a BBC-nek arról is beszélt, hogy az angol nyelv tudásának hiánya a brit muzulmánokat sebezhetőbbé teszi a szélsőséges csoportok üzeneteivel szemben.

Nem mondom, hogy egyfajta okozati kapcsolat van az angol nyelv ismeretének hiánya és a radikalizálódás között, persze, hogy nincs. De ha az ember nem képes angolul beszélni, akkor képtelen a társadalomba beilleszkedni, nehézségei lesznek a saját identitásának megértésében, és így fogékonyabb lesz a szélsőségesek üzenetére

– magyarázta Cameron.

A brit kormányfő kijelentései több muzulmán szervezet és az ellenzéki Munkáspárt bírálatát is kiváltották.

A Ramadán Alapítvány vezetője, Mohammed Shafiq “gyalázatos általánosításnak” nevezte Cameron szavait.

Andy Burnham, a Munkáspárt belügyi szóvivője szerint Cameron

igazságtalanul megbélyegez egy egész közösséget tapintatlan és a végletekig leegyszerűsített megjegyzéseivel.

Az 53 millió lakosú Nagy-Britanniában nagyjából 2,7 millió muzulmán él.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.