Külföld
NORTH CHARLESTON, SC - JANUARY 14:  Republican presidential candidates (L-R) Donald Trump and Sen. Ted Cruz (R-TX) participate in the Fox Business Network Republican presidential debate at the North Charleston Coliseum and Performing Arts Center on January 14, 2016 in North Charleston, South Carolina. The sixth Republican debate is held in two parts, one main debate for the top seven candidates, and another for three other candidates lower in the current polls.  (Photo by Scott Olson/Getty Images)

Bedurvult Trump küzdeleme legfőbb riválisával

Ignácz Péter
Ignácz Péter

újságíró. 2016. 01. 18. 12:00

Egyre keményebben üti egymást Donald Trump és Ted Cruz, akik alig két hete még a "legnagyobb haverok" voltak.

Teljesen elhomályosította a demokrata elnökjelöltek vasárnap esti televíziós vitáját a két vezető republikánus jelölt, Ted Cruz texasi szenátor és Donald Trump egyre élesebbé váló csatája. A két politikus kapcsolatát egészen két héttel ezelőttig a kölcsönös tisztelet – vagy ahogy az amerikai sajtóban előszeretettel nevezték, “bromance” – jellemezte. Aztán Cruz az első előválasztásokat tartó Iowában behozta, majd le is előzte Trumpot a közvélemény-kutatásokban. És elszabadult a pokol.

Az első támadásokat Trump indította a texasi szenátor ellen, aki stratégiai megfontolásból eddig igyekezett egyetlen egy rossz szót sem szólni a milliárdos üzletember ellen. Cruz és kampánystratégái ugyanis abban bíztak, hogy majd Trump elkerülhetetlen hanyatlása után megszerezhetik az őt támogató szavazókat, és ezzel a Republikánus Párt elnökjelölti címét. Ez a visszafogottság azonban véget ért, miután Trump elkezdte felemlegetni, hogy Cruz Kanadában született, és emiatt kérdéses, hogy elnök lehet-e.

Miután Cruz több napot is azzal volt kénytelen eltölteni, hogy kanadai születését magyarázta, úgy döntött, hogy inkább ellentámadásba lendül.

Trump és a New York-i értékek

A texasi szenátor kedden egy konzervatív rádióműsorban mondta ki először, hogy Trump “New York-i értékeket” képvisel, majd ezt az elkövetkező napokban többször is megismételte. A milliárdos üzletember először a republikánus elnökjelöltek csütörtöki televíziós vitáján tudott erre választ adni. Trump remek politikai érzékkel a 2001-es terrortámadásokat hozta fel, és azt, milyen “szépen és humánusan” reagáltak a New Yorkiak a tragédiára. Majd hozzátette: “Meg kell mondanom, ez egy nagyon sértő kijelentés volt, amit Ted tett”.

A “New York-i értékekre” tett utalás nagy vihart kavart, és az egész hetet meghatározó témává vált az amerikai közbeszédben. A nem éppen visszafogottságáról ismert New York Daily News pénteki címlapján elég egyértelműen jelezte, mit gondol a szenátor kijelentéséről. “Dögölj meg, Ted” olvasható öles betűkkel, majd alatta ez: “Hé, Cruz: Nem szereted a NY-i értékeket? Húzz vissza Kanadába”.

Közben sokan vakarták a fejüket, hogy vajon Cruz egészen pontosan mit is értett a “New York-i értékek” alatt. Trump vasárnap a CNN-nek adott interjújában kijelentette: “Őszintén szólva nem vagyok biztos benne, hogy ő tudja, mint ért alatta“. A Saturday Night Live a republikánus vitát kifigurázó paródiájában azonban adott egy – többek által gondolt, de kevesek által kimondott – magyarázatot. A Cruzt alakító humorista ugyanis kijelentette: “Higgyék el, ha kimondhatnám, hogy liberális zsidók, megtenném

Cruz szerint azonban az emberek nagyon jól tudják, milyenek is azok a bizonyos New York-i értékek: társadalmi kérdésekben liberális, melegházasság-párti, abortuszpárti, pénz- és médiaközpontú. Majd szombaton kampánya közzétett egy 1999-ben készült interjút Trumppal, amiben maga a milliárdos üzletember magyarázza el, hogy milyenek. Nos, leginkább olyanok, amik a mélyen keresztény iowai választók körében csöppet sem népszerűek.

Trump: senki sem szereti az “undok” Cruzt

A Donald közben az ABC News vasárnap délelőtti politikai beszélgetős műsorában ment neki Cruznak, miután szombaton a Twitter-oldalán egymás után osztotta meg a Cruzt ekéző posztokat. Trump egész egyszerűen kijelentette: Cruz “undok” alak, hozzátéve: “Senki sem szereti. Senki sem szereti a kongresszusban. Senki sem szereti sehol, amint van lehetőségük megsimerni.”

Majd “álszentnek” nevezte ellenfelét, aki ugyan ellenzi a melegházasságot, de azért mégis elfogad kampánytámogatásokat olyanoktól, akik támogatják azt. És felemlegette, hogy Cruz ugyan szidja a “pénzközpontú” New York-iakat, de azért örömmel fogadja a New York-i pénzemberek adományait.

Cruz kampánya azonban felkészült a várható támadásokra, és vasárnap újabb régi felvételeket tettek közzé Trumpról, ahogy Hillary Clinton dicséri. Majd egy Cruz jelöltségét támogató “független” kampányszervezet (szuper PAC) közzétett egy kampányhirdetést, amihez egy 2014-es hangfelvételt használtak fel, amiben Trump agyondicséri Cruzt.

Már csak két hét van hátra az iowai és három hét a New Hampshire-i előválasztásokig. A kettőjük közötti harc minden bizonnyal csak egyre keményebbé fog válni.

Mindenki vegye elő a popcornt! Nagyon szórakoztató hetek következnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.