Nagyvilág

Bedurvult Trump küzdeleme legfőbb riválisával

Egyre keményebben üti egymást Donald Trump és Ted Cruz, akik alig két hete még a "legnagyobb haverok" voltak.

Teljesen elhomályosította a demokrata elnökjelöltek vasárnap esti televíziós vitáját a két vezető republikánus jelölt, Ted Cruz texasi szenátor és Donald Trump egyre élesebbé váló csatája. A két politikus kapcsolatát egészen két héttel ezelőttig a kölcsönös tisztelet – vagy ahogy az amerikai sajtóban előszeretettel nevezték, “bromance” – jellemezte. Aztán Cruz az első előválasztásokat tartó Iowában behozta, majd le is előzte Trumpot a közvélemény-kutatásokban. És elszabadult a pokol.

Az első támadásokat Trump indította a texasi szenátor ellen, aki stratégiai megfontolásból eddig igyekezett egyetlen egy rossz szót sem szólni a milliárdos üzletember ellen. Cruz és kampánystratégái ugyanis abban bíztak, hogy majd Trump elkerülhetetlen hanyatlása után megszerezhetik az őt támogató szavazókat, és ezzel a Republikánus Párt elnökjelölti címét. Ez a visszafogottság azonban véget ért, miután Trump elkezdte felemlegetni, hogy Cruz Kanadában született, és emiatt kérdéses, hogy elnök lehet-e.

Miután Cruz több napot is azzal volt kénytelen eltölteni, hogy kanadai születését magyarázta, úgy döntött, hogy inkább ellentámadásba lendül.

Trump és a New York-i értékek

A texasi szenátor kedden egy konzervatív rádióműsorban mondta ki először, hogy Trump “New York-i értékeket” képvisel, majd ezt az elkövetkező napokban többször is megismételte. A milliárdos üzletember először a republikánus elnökjelöltek csütörtöki televíziós vitáján tudott erre választ adni. Trump remek politikai érzékkel a 2001-es terrortámadásokat hozta fel, és azt, milyen “szépen és humánusan” reagáltak a New Yorkiak a tragédiára. Majd hozzátette: “Meg kell mondanom, ez egy nagyon sértő kijelentés volt, amit Ted tett”.

A “New York-i értékekre” tett utalás nagy vihart kavart, és az egész hetet meghatározó témává vált az amerikai közbeszédben. A nem éppen visszafogottságáról ismert New York Daily News pénteki címlapján elég egyértelműen jelezte, mit gondol a szenátor kijelentéséről. “Dögölj meg, Ted” olvasható öles betűkkel, majd alatta ez: “Hé, Cruz: Nem szereted a NY-i értékeket? Húzz vissza Kanadába”.

Közben sokan vakarták a fejüket, hogy vajon Cruz egészen pontosan mit is értett a “New York-i értékek” alatt. Trump vasárnap a CNN-nek adott interjújában kijelentette: “Őszintén szólva nem vagyok biztos benne, hogy ő tudja, mint ért alatta“. A Saturday Night Live a republikánus vitát kifigurázó paródiájában azonban adott egy – többek által gondolt, de kevesek által kimondott – magyarázatot. A Cruzt alakító humorista ugyanis kijelentette: “Higgyék el, ha kimondhatnám, hogy liberális zsidók, megtenném

Cruz szerint azonban az emberek nagyon jól tudják, milyenek is azok a bizonyos New York-i értékek: társadalmi kérdésekben liberális, melegházasság-párti, abortuszpárti, pénz- és médiaközpontú. Majd szombaton kampánya közzétett egy 1999-ben készült interjút Trumppal, amiben maga a milliárdos üzletember magyarázza el, hogy milyenek. Nos, leginkább olyanok, amik a mélyen keresztény iowai választók körében csöppet sem népszerűek.

Trump: senki sem szereti az “undok” Cruzt

A Donald közben az ABC News vasárnap délelőtti politikai beszélgetős műsorában ment neki Cruznak, miután szombaton a Twitter-oldalán egymás után osztotta meg a Cruzt ekéző posztokat. Trump egész egyszerűen kijelentette: Cruz “undok” alak, hozzátéve: “Senki sem szereti. Senki sem szereti a kongresszusban. Senki sem szereti sehol, amint van lehetőségük megsimerni.”

Majd “álszentnek” nevezte ellenfelét, aki ugyan ellenzi a melegházasságot, de azért mégis elfogad kampánytámogatásokat olyanoktól, akik támogatják azt. És felemlegette, hogy Cruz ugyan szidja a “pénzközpontú” New York-iakat, de azért örömmel fogadja a New York-i pénzemberek adományait.

Cruz kampánya azonban felkészült a várható támadásokra, és vasárnap újabb régi felvételeket tettek közzé Trumpról, ahogy Hillary Clinton dicséri. Majd egy Cruz jelöltségét támogató “független” kampányszervezet (szuper PAC) közzétett egy kampányhirdetést, amihez egy 2014-es hangfelvételt használtak fel, amiben Trump agyondicséri Cruzt.

Már csak két hét van hátra az iowai és három hét a New Hampshire-i előválasztásokig. A kettőjük közötti harc minden bizonnyal csak egyre keményebbé fog válni.

Mindenki vegye elő a popcornt! Nagyon szórakoztató hetek következnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik