Nagyvilág

Hókáosz Bulgáriában és Romániában

Hóviharok akadályozták a közlekedést vasárnap Bulgária északi és középső részén, mintegy 1200 település maradt áram nélkül – közölték a hatóságok. A helyi meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint negyven-ötven centiméter vastag hóréteg alakult ki a fővárosban, Szófiában, akárcsak a közép-bulgáriai Lovecsben és Veliko Tarnovóban.

Az északi és középső országrészben nyolc vasútvonalon nincs közlekedés. A fővárosból Várnába tartó vonat utasainak több mint két órát kellett várakozni arra, hogy a sínekről eltávolítsák a havat.

A hatalmas hó miatt a Balkán-hegységben le kellett zárni az utakat, a Sipka-hágót egyméteres hótakaró borítja. Az ország délkeleti részében fekvő Rodope hegységben viszont a kiadós esők miatt áradtak meg a folyók és patakok, valamint számos helyen megsüllyedt a talaj.

Buszmegállóhoz igyekszik egy nő Szófiában -Fotó: Europress
Buszmegállóhoz igyekszik egy nő Szófiában -Fotó: Europress

Bulgária teljes területén megtiltották a nehézgépjárművek közlekedését, számos észak-bulgáriai településen pedig nem lesz tanítás az iskolákban.

Bukarestben tanítási szünetet rendeltek el

A román hatóságok tanítási szüntetet rendeltek el az erős havazások miatt a fővárosban, valamint Ilfov, Ialomita és Calarasi megyében, a tengerpart felé vezető A2-es autópályát pedig lezárták vasárnap a hófúvás miatt. Az autópályát Bukarest és a fetesti-i Duna-híd között zárták le, de több más főút és megyei út is járhatatlan a térségben, egyes utakon pedig a teherforgalom számára vezettek be korlátozást. Az útkarbantartó az ország nyugati részéből irányított át hókotró gépeket a hófúvás sújtotta övezetbe.

A zord időjárás a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott: több mint húsz – Bukarest és Moldva, illetve a főváros és a tengerpart között közlekedő – vonatot el sem indítottak, az északi irányból érkező vonatok pedig több órást késést halmoztak fel közvetlenül Bukarest előtt a jelzőrendszerek és váltók működését megbénító áramkimaradás miatt.

A bukaresti nemzetközi repülőtér a heves széllökések ellenére is fogadja az érkező repülőgépeket. A kifutópályákat rendszeresen takarítják, a Bukarestből induló repülők pedig 30-40 perc késéssel szállnak fel a jegesedés-gátló kezelés elhúzódása miatt. Románia fekete-tengeri kikötőit is lezárták a viharos szél miatt, és a folyami közlekedést is korlátozzák.

A ráfagyott csapadék súlyától, illetve az erős szél miatt sok helyütt leszakadtak az elektromos vezetékek, emiatt három délkeleti megyében több mint ötven település maradt áramellátás nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik