Nagyvilág
Wegscheid, 2015. október 28.
Bevándorlók mennek egy rendõrségi jármû vezetésével, miután átkeltek az osztrák-német határon a Passau közelében fekvõ Wegschiednél 2015. október 28-án. (MTI/AP/Kerstin Jönsson)

Ausztria hatályon kívül helyezi Schengent

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 01. 16. 19:12

Ausztria ideiglenesen hatályon kívül helyezi a schengeni megállapodást, minden menekültet ellenőriz a határon, és a gazdasági menekülteket elutasítja, közölte Werner Faymann osztrák kancellár az Österreich című osztrák lapnak adott interjúban.

A lap a vasárnapi számban megjelenő interjúból szombaton előzetesen részleteket közölt honlapján.  A kancellár egyebek között kijelentette: “Ugyanúgy, mint a németek, fokozottan fogjuk ellenőrizni a határainkat, és vissza fogunk küldeni menekülteket”.

Így azokat a menekülteket, akik nem Németországba akarnak továbbutazni, többé nem fogják beengedni Ausztriába, közölte az osztrák kancellár.

“Mindenkit, aki hozzánk jön, fokozottan fogunk ellenőrizni. Akinek nincs menedékjoga, vagy nem nyújt be nálunk menedékkérelmet, azt elutasítjuk. Mostantól csak azok léphetnek be hozzánk, akiknek nálunk menedékjoguk van, és akiket Németországból nem fognak kiutasítani”, mondta Faymann. Hangsúlyozta, hogy Ausztria a schengeni szabályokat “ideiglenesen hatályon kívül helyezi”.

Kiutasítási kötelezettség lép érvénybe a határon. És ha az EU nem biztosítja a külső határokat, Schengen egésze megkérdőjeleződik. Akkor minden országnak saját nemzeti határát kell ellenőriznie.

Az osztrák kancellár  szokatlan élességgel bírálta az EU-t. “Megrendítő, hogy az EU bonyolult felépítése miatt olyan fontos problémákat, mint a menekültkérdés, nem képes gyorsabban megoldani.  A veszély az, hogy túl keveset és túl későn”, fogalmazott. Faymann továbbra is reméli, hogy gyorsan biztosítani fogják az EU külső határait, “különben az EU egésze válik kérdésessé”.

Faymann megismételte, hogy minden pénzügyi segítséget blokkolni fog azon tagállamok esetében, amelyek nem fogadnak menekülteket. Szavai szerint “aki a menekültkérdésben nem szolidáris, annak a pénzügyi segítségnél vétóval kell számolnia”.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter pénteken az osztrák közszolgálati rádiónak adott interjúban már bejelentette, hogy Ausztria a jövő hét végétől nem fogja beengedni a területére azokat a menekülteket, akik skandináv országokba akarnak eljutni. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy Németország is ilyen intézkedésekhez folyamodott. Mikl-Leitner azokra a menekültekre utalt, akik Ausztrián és Németországon át, menekültkérelem benyújtása nélkül akarnak eljutni skandináv országokba, főként Svédországba.

A Mikl-Leitner által bejelentett intézkedés előzményeihez tartozik, hogy a német hatóságok az év eleje óta egyre több olyan menekültet fordítanak vissza Ausztriába, akik nem akarnak Németországban maradni, hanem észak-európai országokba utaznának. A tárcavezető szerint naponta 200-300 olyan menekült érkezik a bajor határhoz, akit visszafordítanak Ausztriába. Csak azokat engedik be Németországba, akik ott akarnak menedéket kérni.

Bakondi: várható volt

Várható volt, hogy Ausztria is tesz valamit annak érdekében, hogy a Németország vagy a Skandináv országok által elutasított menekültek ne juthassanak be az országba, mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az m1-en.

A főtanácsadó hozzátette: már Németország is megkezdte a határátlépés kontrollálását, százas nagyságrendben küldenek vissza menekülteket Ausztriába.

Bakondi György emlékeztetett arra, hogy Magyarország álláspontja végig konzekvens volt a menekültválság kezelésében. Tavaly is azt mondta, hogy tömeges, szervezett illegális népvándorlás indult el, amelyet a külső határokon kell megállítani. Míg akkor még nem fogadták el ezt a véleményt Európa-szerte, ma már Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint is meg kell szigorítani az unió külső határainak őrizetét.

(MTI, OE24)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Ma kiderül, mennyire erős a Fidesz

Kommentek

Happy children girl and boy brother and sister eating strawberries with milk
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.