Nagyvilág

Dzsihádisták utazását szervezte az egyik Törökországban elfogott orosz

Ajdár Szulejmenovot tavaly augusztus óta keresték az orosz hatóságok terrorizmus miatt.

A keddi isztambuli merényletekkel összefüggésben Törökországban őrizetbe vett három orosz állampolgár egyike, Ajdár Szulejmenov felügyelte azt az útvonalat, amelyen az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló területekre juthattak el azok a személyek, akik az Orosz Föderáció területéről akartak csatlakozni az Iszlám Államhoz – közölte egy illetékes orosz forrás.

A hírügynökségek által név nélkül idézett tisztségviselő szerint Szulejmenov 2003 júliusában hagyta el Oroszországot, majd az Iszlám Állammal kapcsolatban álló terrorszervezetek tevékenységében vett részt. Ő szervezte meg a vele együtt őrizetbe vett Ruszlán Hajbullov és Kamaludin Babajev kiutazását is a Közel-Keletre. Szulejmenovot az orosz hatóságok 2015 augusztusa óta körözik terrorista tevékenység folytatása miatt.

Török hírügynökségi jelentések szerint szerdán Antalyában az Iszlám Állam feltételezett fegyveresein ütöttek rajta. Ekkor vették őrizetbe az oroszokat, akik a gyanú szerint kapcsolatot tartottak a konfliktusövezetekben harcoló dzsihadistákkal, logisztikai támogatást nyújtottak a terrorszervezetnek. A török hatóságok akciójára a turisták ellen kedden elkövetett isztambuli merénylettel kapcsolatban került sor. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik