Nagyvilág

Német molesztálás: szexuális zaklatással gyanúsítanak egy szíriai menedékkérőt

Többrendbeli szexuális zaklatással gyanúsítanak Németországban egy szíriai menedékkérőt, írta a Focus, amit az MTI idéz. A beszámoló szerint a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi Neubrandenburgban őrizetbe vett férfit azzal gyanúsítják, hogy legkevesebb nyolc esetben szexuálisan zaklatott és szidalmazott, becsmérelt nőket helyi buszjáratokon.

A szíriai menedékkérő áldozatai 17 és 38 év közötti nők voltak. A támadássorozat decemberben kezdődött. A 40 és 50 év közötti, papírokkal nem rendelkező férfit kedden vették őrizetbe egy buszon, a sofőr segítségével. A rendőrség arra kéri a további lehetséges áldozatokat és szemtanúkat, hogy jelentkezzenek.

A külföldiek által elkövetett szexuális zaklatások kérdésköre a szilveszterkor Kölnben és más városokban nők sérelmére elkövetett tömeges szexuális zaklatások és rablások révén a német nyilvánosság egyik központi témája lett. Szinte naponta ad hírt a sajtó ilyen ügyekről. Kedden a Die Welt című lap az online kiadásban arról írt, hogy három kiskorú menedékkérő – egy szír és két afgán fiú – zaklatott egy 14 és egy 17 éves német lányt egy müncheni fürdőben. A rendőrség a 15 éves szír menedékkérő ellen nemi erőszak gyanújával indított nyomozást, két társa ellen pedig szexuális zaklatás gyanújával.

Németország szigorítana

Szilveszter éjjel mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, és ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Kettőt megerőszakoltak. Más városokban is történtek hasonló támadások. Áldozatok és tanúk arab vagy észak-afrikai származású támadókról számoltak be.

A kormánypártok mindenekelőtt a bűncselekményt elkövető külföldiek kiutasítására vonatkozó szabályok szigorításával reagálnak az országszerte felháborodást keltő esetekre. A törvényhozás alsóházában (Bundestag) szerdán vitát rendeztek a támadásokról. Heiko Maas igazságügyi miniszter beszédében hangsúlyozta, hogy senki nem helyezheti magát a törvények fölé, a szigorításokkal pedig a kormány “tartozik” az áldozatoknak és a menekültek, menedékkérők túlnyomó többségének, akik jogkövető magatartást tanúsítanak.

A hatóságok szerint a szilveszterkor történtek azt jelzik, hogy elterjedt Németországban egy bűncselekménytípus, amelyet egyes arab országokban taharrush gamea néven ismernek. A kifejezés jelentése nyilvános helyen nők sérelmére csoportosan elkövetett szexuális zaklatás. A kölni történéseket vizsgáló nyomozók és a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) szerint az ügyek nem tartoznak a szervezett bűnözés kategóriájába.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik