Nagyvilág

Merkel egyre magányosabb

Saját pártjából is többen élesen bírálták a német kancellár menekültpolitikáját.

Berlinben az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös parlamenti frakcióülésén kiderült, hogy a “kancellár egyre inkább egyedül marad” a menekültválság rendezéséről alkotott elképzelésével  – jelentette hírportálján a ZDF német országos közszolgálati televízió képviselői beszámolók alapján. A nagyjából 15 felszólaló közül csak egy állt ki a kancellár menekültpolitikája mellett, a többiek mind irányváltást követeltek.

A ZDF szerint a szociáldemokratákkal (SPD) nagykoalícióban kormányzó uniópártoknál lassan robbanással fenyegető helyzet alakul ki. Az új év első frakcióülése egyetlen nagy panaszáradat volt. A régóta irányváltást, a biztonságos országból érkező menedékkérők belépésének megtagadását követelő politikusok közül Armin Schuster úgy vélte, hogy a német hatóságok elveszítették az ellenőrzést a folyamatok felett, Erika Steinbach pedig arról beszélt, hogy azonnal le kell zárni a határokat.

Feltűnő volt, hogy csak egy CSU-s képviselő szólalt meg, Angela Merkel szinte az összes bírálatot saját pártja soraiból kapta, ami igen keserű lehetett a pártelnök-kancellár számára, hiszen alig egy hónapja még ünnepelték a CDU karlsruhei kongresszusán. Merkelnek  különösen fenyegető fejlemény, hogy aláírásgyűjtés kezdődött azért, hogy a frakció foglaljon állást a biztonságos országból érkező menedékkérők visszafordítása mellett.

Megfigyelők ezt a kancellár elleni nyílt támadásként értékelik – áll a ZDF  hírportálján megjelent beszámolóban, amely felidézte, hogy a határok menedékkérők előtti lezárására irányuló indítványokat Karlsruhéban még elvetették, a kongresszus küldöttei csaknem egyhangú döntéssel fogadták el a kancellár menekültpolitikáján alapuló határozatot. A változást jelzi a türingiai Mark Hauptmann hozzászólása, aki kiemelte, hogy a határvédelem nélkül nem csökkenthető az illegális migránsok száma, akiket már a határon mielőbb vissza kell fordítani.

Németországban tavaly 1 091 894 menedékkérőt vettek nyilvántartásba. Ekkora tömeg érkezésére nem volt példa a modern menekültügy németországi történetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik