Nagyvilág

Diákcsoportot sodort el a lavina Franciaországban

Alpok(960x640).jpg (Array)
Alpok(960x640).jpg (Array)
A csoport felét sikerült egyelőre megtalálni, ők súlyosan megsérültek. Hárman meghaltak a katasztrófában.

Tíz diákot és a tanárukat sodorta el egy lavina a Francia-Alpokban szerdán – írja az Independent. A Les Deux Alpes síterepen síeltek, amikor a hógörgeteg elragadta őket délután 4 óra körül. Úgy tudni, többen túlélték, de egyikük szívrohamot kapott, több társát pedig mentőhelikopterrel vitték kórházba. Az iTele tévé szerint öt ember még nincs meg, öten pedig súlyosan megsérültek a lyoni csoportból.

Frissítés: a Le Dauphine szerint ketten belehaltak a sérüléseikbe. Az MTI egy 14 éves halottról ír. Úgy tudni, a csoport egy lezárt fekete besorolású, tehát nehéz pályán haladt, amikor elkapta őket a lavina. Ketten életveszélyben vannak a sérültek közül.

Frissítés 2.: A BBC arról ír, hogy három halott van. Közülük ketten francia iskolások, egy fő pedig egy ukrán turista. Két diák és egy tanár súlyosan megsérült. Hatvan hegyimentő kereste a csoportot kutyákkal és négy helikopterrel.

A gyanú szerint a lezárt pályák környékén síelő emberek okozták a görgeteget. A Les Deux Alpes pályarendszer Bellecombe nevű pályája a legnehezebb, fekete besorolású, egy északi fekvésű, gyaran jeges hegyoldalon alakították ki. A pálya eddig a hóhiány miatt volt lezárva, de a napokban hirtelen sok hó esett a térségben.

Francois Hollande francia elnök szolidaritását és együttérzését fejezte ki, a francia oktatási miniszter pedig még szerda este a helyszínre utazik. Idén már négy halottat követeltek a franciaországi lavinák: két litván, egy spanyol és egy cseh is meghalt.

Franciaországban és Olaszországban nagy a lavinaveszély a Síelők.hu szerint, ezt a videót is ott találtuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik