Nagyvilág

Dél-Korea kemény válaszokat ígér Kim Dzsong Unnak

A dél-koreai elnök szerint a világnak a lehető legkeményebb választ kell adnia a január 6-i észak-koreai atomkísérletre, amellyel Phenjan “elfogadhatatlan kihívást” intézett a nemzetközi közösséghez.

Pak Gun Hje szerdán Szöulban tartott szokásos újévi sajtótájékoztatóján beszélt erről. Úgy fogalmazott, hogy a nemzetközi közösségnek ezúttal a korábbiaktól eltérő válaszintézkedéseket kell foganatosítania. Az eddig bevezetett szankciók szerinte nem érték el a kellő hatást.

Az államfő azt mondta, hogy az újabb phenjani provokáció “gyökeres változást” hozhat a térség biztonsági elrendezésében.

Országa nemzetbiztonsági megfontolásokból fontolóra veszi, hogy engedélyezze a THAAD típusú amerikai mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszerek telepítését az ország területére.

A phenjani rezsim január 6-án jelentette be, hogy sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával. A nemzetközi közösség egyhangúlag elítélte a lépést, de kételyeket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy Phenjan valóban hidrogénbombát robbantott-e, immár negyedik kísérleti nukleáris robbantása alkalmával.

A dél-koreai államfő szöuli sajtóértekezletén azt is mondta, hogy szorosan együttműködik az ENSZ-szel az atomkísérletre adandó lehető legkeményebb határozat elfogadása érdekében, s tanácskozni fog az Egyesült Államokkal, illetve más partnerországokkal, hogy újabb szankciókat vezessenek be Észak-Korea ellen. Pak Gun Hje hangsúlyozta Kína jelentőségét a térség biztonságának szavatolásában.

Hje szavaira reagálva szerdán Hong Lej kínai külügyi szóvivő közölte, hogy Peking szorosan együtt fog működni Szöullal a múlt heti észak-koreai atomkísérletre adandó válasz ügyében. A két ország osztozik a koreai béke és stabilitás fenntartásának felelősségében. A THAAD-rendszerek telepítésének gondolatára reagálva ugyanakkor a kínai külügyi szóvivő azt mondta, hogy Szöulnak tekintettel kell lennie más országok biztonsági érdekeire.

Ehhez kapcsolódik, hogy Abe Sindzó japán miniszterelnök szerdán Tokióban dél-koreai képviselőkkel találkozva az hangoztatta, hogy az újabb észak-koreai atomkísérlet nyomán meg kell erősödnie a washingtoni-szöuli-tokiói szövetségnek. Mint mondta: ilyen helyzetekben együttműködésük fontosabbá válik.

Több szöuli politikus megfogalmazta az elmúlt napokban azt a javaslatot, hogy Dél-Koreának is szert kell tennie atomfegyverre – válaszul az újabb észak-koreai atomrobbantásra -, de Pak Gun Hje sajtótájékoztatóján ezt elutasította. Szerinte országa ezzel “megszegné a világnak tett ígéreteit”.

Az elnök védelmébe vette a tavaly év végén Japánnal kötött megállapodást a második világháborús koreai szexrabszolgák kárpótlásáról. Azt hangoztatta, kormánya elismerést érdemel azért, hogy a lehető legjobb megállapodást hozta tető alá. Azt mondta, hogy az előző kormányok egyike sem kezelte helyénvalóan a kérdést, mi több, fel is hagytak vele.

A kétoldalú megállapodás jelentős előrelépés volt a két kelet-ázsiai hatalom viszonyában, mert hosszú évtizedek óta ez az ügy okozta a legfőbb súrlódást közöttük.

(AFP, MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik