Nagyvilág

Majdnem minden áldozat német volt az isztambuli robbantásban

A török államfő szíriai öngyilkos merénylőt sejt, biztonsági források szerint az Iszlám Állam lehet a háttérben. Turisták vannak a sebesültek között.

Robbanás történt Isztambulban kedden reggel, a turisták által látogatott belvárosi Sultanahmet térnél. A török DHA hírügynökség szerint az elkövető nem szíriai volt, ahogy korábban gondolták, hanem szaúdi. A török miniszterelnök szerint az Iszlám Állam tagja volt.

Öngyilkos merénylet

Recep Tayyip Erdogan török államfő kedd délutáni beszédében megerősítette: a detonáció következtében tízen haltak meg, köztük turisták. Az AP szerint legalább kilencen német állampolgárok voltak. Tizenöt sebesült is van, közülük kettő állapota súlyos. A katasztrófa helyszínéről földön heverő holttestekről, testrészekről készült fotók jelentek meg, ezek megtekintését csak erős idegzetűeknek tanácsoljuk.

A török miniszterelnök-helyettes jelentette be, hogy öngyilkos merénylet történhetett, és testrészeiből azonosították a feltételezett merénylőt, aki egy 1988-ban született szíriai születésű személy. A Kék Mecset közelében tartózkodó turistákat vehette célba. A Hürriyet című lap biztonsági forrásai szerint az Iszlám Állam állhat a robbantás mögött.

Erdogan a beszédében nekiment a török kormányt kritizáló külföldi tudósoknak és íróknak, köztük a világhírű amerikai nyelvésznek, Noam Chomskynak is. Azt mondta: válasszanak, hogy a török kormány, vagy a terroristák oldalán állnak-e.

Europress
Europress

Nem tudnak magyar áldozatról

Az isztambuli magyar főkonzulátus nem tud magyar áldozatról. A magyar külügy konzuli szolgálata arra kérte az Isztambulban tartózkodó magyaroktól, hogy tartsák be a helyi hatóságok utasításait és kerüljék el a Sultanahmet negyedet. Azt is javasolták, hogy tájékoztassák hogylétükről magyarországi hozzátartozóikat, akik pedig Törökországban tartózkodnak, vagy oda készülnek, jelentkezzenek a konzuli szolgálat honlapján keresztül.

A török Dogan hírügynökség korábban azt írta, legalább hat német, egy norvég és egy perui turista van a sérültek között. A szöuli külügyminisztérium szerint egy dél-koreai állampolgár is könnyebb sérülést szenvedett.

Europress
Europress

Egy német turista az AFP-nek azt mondta: akkora volt a robbanás, hogy a föld is beleremegett. Kislányával menekült el a helyszínről, egy közeli épületben húzták meg magukat. Németország arra kérte Isztambulban tartózkodó polgárait, hogy tartsák távol magukat a turistacélpontoktól. A brit külügy is figyelmeztetést adott ki.

A török kormány hírzárlatot rendelt el, a sajtónak megtiltották, hogy tudósítson az eseményekről. Recep Tayyip Erdogan államfő a hírek szerint rendkívüli biztonsági értekezletet hívott össze, melyen a miniszterelnök és a miniszterek is részt vesznek.

Áder János részvéttáviratot küldött Erdogan elnöknek, amiben elítélte a terrorizmus minden formáját.

(Guardian, Daily Sabah, Metro, RTReuters)

Olvasói sztorik