Nagyvilág

Meghalt az 1906-os nagy San Franciscó-i földrengés az utolsó túlélője

Mindössze tizenegy nappal 110. születésnapja előtt hunyt el a tragédia utolsó szemtanúja, igaz mindössze háromhónapos volt 1906-ban, és lángoló szekéren menekítették ki.

William A. “Bill” Del Monte hétfőn hunyt el egy Marin megyei idősek otthonában. Del Monte háromhónapos volt, amikor a föld megremegett San Francisco alatt. Családja az utcára sietett, és egy lángoló lovas szekérrel menekült a városból. Az öblön áthajtva Alameda megyébe mentek, de végül visszatértek a városba, miután az otthonukat újjáépítették. Del Monte nagy szenvedélye a tőzsdézés volt, de éveken át működtetett színházat is.

Tavaly nyáron bekövetkezett haláláig Ruth Newman volt a természeti katasztrófa legidősebb túlélője. A 113 évesen elhunyt asszony négyéves volt a földrengéskor.

Az 1906. április 18-i kataklizmát napokig tartó tűzvész követte, amelyben porrá égett San Francisco nagy része. A földrengésben és tűzvészben ezernél is több ember vesztette életét. Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a földrengés ereje a Richter-skála 7,7-8,3 értékei között mozgott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik