Nagyvilág

Új vezetője van az Új Demokrácia görög ellenzéki pártnak

A görög konzervatív Új Demokrácia (Nea Dimokratia) élére új vezetőt választottak vasárnap, egy évvel azután, hogy a párt ellenzékbe szorult. A 47 éves Kiriakosz Micotakisz a pártvezetői poszton Evangelosz Meimarakiszt követi, aki tavaly júliusban került a párt élére.

A 47 éves Kiriakosz Micotakisz, egy volt kormányfő fia a közigazgatási reformok és az elektronikus kormányzás minisztere volt a tavaly januári előre hozott választásokon vereséget szenvedett Antonisz Szamarasz kormányában.

A Nea Dimokratia mintegy 325 ezer támogatója szavazott a pártvezető-választáson, Micotakisz a szavazatok 51 százalékával győzött Meimarakisszal szemben. A 62 éves Meimarakiszt tavaly július lett pártvezető, amikor Antonisz Szamarasz leköszönt az Új Demokrácia éléről.

Az Új Demokrácia tavaly kétszer, a januári majd a szeptemberi parlamenti választáson is vereséget szenvedett az Alekszisz Ciprasz jelenlegi miniszterelnök vezette baloldali Sziriza párttól.

Az Új Demokrácia párt azelőtt a baloldali Pánhellén Szocialista Mozgalommal (PASZOK) politikai váltógazdálkodásban negyven éven át kormányozta Görögországot.

Noha Micotakisz a hagyományos három nagy politikai dinasztia egyikének a sarja,  a párt megújításának szükségét hirdeti, s a politikai középen akarja lehorgonyozni. A jobboldali politikusok reformnemzedékét képviseli.

Apja, Konsztantin Micotakisz 1984-1993 között vezette az Új Demokráciát, 1990 és 1993 között miniszterelnök volt.

Kiriakosz Micotakisz nővére, Dora Bakojannisz Athén polgármestere volt, 2006-2009 között pedig Görögország külügyminisztere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik