Nagyvilág

18 embert megöltek a bagdadi túszdrámában

Fegyveresek rohanták le a síita negyedben található al-Javara plázát, és legalább 18 embert meggyilkoltak – jelentették az iraki hatóságok. Az üzletközpontban 50-75 ember eshetett fogságba – írja a Fox News. A BBC 20 fegyveresről adott jelentést, míg a Reuters négyről.

A biztonsági erők a területet elzárták, és megrohamozták az épületet. Megölték a támadókat és kiszabadították a túszokat – jelentette a belügyminisztérium szóvivője.

A BBC rendőrségi információi szerint két támadó felrobbantotta a testén hordott öngyilkos bombát, amellyel megöltek több túszt is, két másik fegyverest lelőttek, míg négyet letartóztattak. A hírportál úgy tudja, hogy több támadó megszökhetett.

Az egészségügyi és rendőrségi források szerint a támadás egy autóba rejtett pokolgép felrobbantásával indult, amit a bejárathoz parkoltak le.

A támadást az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta egy, interneten közzétett nyilatkozatában.

A nap folyamán egy másik súlyos támadás is történt Irakban, a szunnita többségű Dijála tartományban fekvő Mukdadíja városban. Itt egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy kaszinójában. A helyszínre érkező egészségügyi dolgozók és civilek között ezt követően egy második – gépkocsiba rejtett – pokolgép robbant, további áldozatokat szedve.

Egészségügyi és biztonsági források szerint legalább húszan meghaltak és ötvenen megsebesültek a Bagdadtól 80 kilométerre, északkeletre fekvő városban.

Ugyancsak a nap folyamán egy öngyilkos merénylő gépkocsijába rejtett pokolgépet robbantott Bagdad egyik délkeleti elővárosának bevásárló utcáján. Legalább heten életüket vesztették és tizenöten megsebesültek – közölték rendőrségi források.

Az utóbbi két támadást egyelőre egy szervezet sem vállalta.

 

Olvasói sztorik