Nagyvilág

Mein Kampf: a németek idegenkednek tőle, Ázsiában rocksztárként néznek Hitlerre

Hetven év után adják ki újra Hitler Mein Kampf című könyvét. Kritikai kiadás, több ezer magyarázattal, a tananyagnak is része lehet. Dél-Ázsiában tanítják már, de teljesen máshogy.

Január elsejétől újra ki lehet adni a Mein Kampfot, az év elejétől ugyanis már nem a bajor szövetségi tartomány birtokában vannak a könyv szerzői jogai. Az utóbbi hetven évben sem volt betiltva a kötet Németországban, mégsem jelenhetett meg, mert a szerzői jogok bajor tulajdonosa senkinek nem engedélyezte a kiadást.

Az év első péntekjén a müncheni Institut für Zeitgeschichte, az IfZ gondozásában jelent meg a könyv, 59 eurós áron.

Az új Mein Kampf azonban nem egy sima újranyomás, egy rakás történész dolgozott azon, hogy kritikai kiadásként, nagyjából négyezer magyarázó jegyzettel, végül közel kétezer oldalon egy olyan kötetet állítsanak össze, aminek elsődleges célja, hogy feltárják a hazugságokat és féligazságokat, amitől hemzseg Hitler műve.

A későbbi náci vezető könyve 1925-ben jelent meg, olvashatók benne életrajzi elemek, politikai programja, antiszemitizmus és árja fajelméket is, ezek mind jellemezték a náci Németországot.

A könyvből mindössze négyezer példányt nyomtak, elsőre nem lehetett tudni, hogy mennyire fogják vinni a németek, mondta a 24.hu-nak egy évek óta Németországban élő magyar egyetemista.

„Ha létezik olyan, hogy német néplélek, akkor annak közös vonása, hogy a nácizmusról nem beszélünk, sőt, megpróbáljuk elfelejteni. A többség idegenkedik az újra a boltokba kerülő Mein Kampftól”, tette hozzá.

Lehet, hogy sokan idegenkednek tőle, de az Independent arról ír, hogy hamar elkapkodták a Mein Kampfot, tizenötezer előrendelés érkezett a 18600 forintos könyvre. Volt olyan berlini könyvesbolt, ahol az árusítás napján már délre elfogyott a kötet.

Hitler könyve az iskolákba is beköltözne

A kritikai kiadásnak pontosan az a célja, hogy részét képezze a politikai nevelésnek, mondta egy interjúban Johanna Wanka német oktatási miniszter.

A német tanárok szövetségének elnöke, Josef Kraus pedig úgy fogalmazott, a rengeteg magyarázó jegyzettel ellátott Mein Kampf és a helyes oktatás hozzájárulhat ahhoz, hogy a német iskolások számára kevésbé legyenek vonzóak a szélsőséges ideológiák és politikai csoportok.

„Sokkal veszélyesebb, ha hallgatunk róla”, mondta az elnök.

„A német iskolásoknak sokat segítene, ha beszélnénk velük erről. Nem sodródnának a radikális ideológiák és mondjuk a Pegida felé olyan könnyen”, mondta lapunknak egy németországi középiskolában dolgozó magyar tanárnő.

(A Pegidáról és a német szélsőséges, neonáci pártokról itt olvashat bővebben.)

Azonban nem mindenki ért egyet azzal, hogy újra kiadták a könyvet. A felső-bajorországi zsidó közösség vezetője szerint a Mein Kampf Pandora szelencéje, aminek zárva kellett volna maradnia.

Hasonlóan látja a Német Zsidók Központi Tanácsának vezetője is, szerinte a könyv színtiszta antiszemitizmus, amit örökre el kellett volna tüntetni.

A kritikai, kétkötetes kiadás. Képek: Europress Fotóügynökség
A kritikai, kétkötetes kiadás. Képek: Europress Fotóügynökség

Einstein, Mandela, Gandhi, Hitler, Harry Potter

David Caprara, a Vice újságírója írt arról – a német újra-kiadás kapcsán –, hogy mekkora őrült rajongás övezi a náci diktátort Dél-Ázsiában. Szinte az összes könyvesboltban lehet kapni a könyvet, legtöbbször egy polcon Gandhi, Einstein, Mandela műveivel, valamint a Harry Potterrel.

A könyv annyira népszerű Indiában, hogy a helyi Amazonon igen előkelő helyen szerepel az eladási rangsorban, népszerű olvasmány az üzletemberek között, a Jaico kiadó pedig 2010 és 2014 között százezer darabot adott el belőle.

Mi az oka ennek? A Vice újságírója szerint az emberek a világ ezen részén egyszerűen kíváncsiak arra, hogy ki ez az ember, akit a világ más részein joggal állítanak be népirtó diktátornak.

Én személy szerint felnézek rá, mondta a nepáli Katmandu egyetemének egyik hallgatója.

A legtöbb nepáli, ha nem is ugyanezt, de hasonló dolgokat gondol minderről. Nagyszerű vezetőnek tartják, hasonló embert képzelnek el az ország vezetőjének. Olyan, mint egy rocksztár.

Ázsiának erre a részére nem értek el a második világháború borzalmai. „Az egyetemen tanulunk Hitlerről, de nem tanítják a holokausztot”, mondta az Újdelhi egyetem egyik hallgatója.

Majd hozzátette, az oktatók nagyszerű vezetőként állítják be Hitlert, aki felvirágoztatta Németországot. „Amikor erről meséltem egy belga ismerősömnek, sírva fakadt. Sokkolta, amit mondtam neki.”

Indiában egyébként kedvelt név a Hitler, melléknévként pedig sokszor hívják így a szigorú embereket. De van Hitler mozi, kávézó és fagyis tölcsér is az országban.

A Kanári-szigetekre menekült volna?

Egy korábbi CIA-ügynök és csapata közben azt állítja, miután átnéztek nagyjából hétszáz oldalnyi dokumentumot, aminek nemrég oldották fel a titkosítását, hogy az amerikai hadsereg nem találták meg Hitler holttestét Németországban a háború után.

Ebből meredek módon arra következtetett, hogy egy hasonmása halt meg, ő pedig a Kanári-szigetekre, Tenerifére menekült, majd onnan Dél-Amerikába.

Megjegyzés: arról nem tudni, hogy Magyarországon is terveznék egy kritikai, magyarázó Mein Kampf kiadását, erről bővebben az Index írt itt olvashatja. A kötet online azonban olvasható. 1996-ban Mónus Áron fordította le, 2007 óta pedig a szélsőjobbos, radikális könyveket kiadó Gede Testvérek árusítják is.

(Politico, Vice, Mirror)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik