Nagyvilág

Az Ószövetség is Ádám és Éva szövetségéről szól, nem Ádám és Béla szövetségéről!

meleghazassag(5)(430x286).jpg (melegházasság)
meleghazassag(5)(430x286).jpg (melegházasság)
Az erdélyi magyar egyházi vezetők is kiállnak az azonos neműek házassága ellen.

A Krónika című erdélyi magyar napilapban megszólaló erdélyi magyar egyházi vezetők kiállnak a homoszexuális házasságok alkotmányos tiltásáért. Romániában a civil szervezetek által létrehozott Koalíció a családért (Coalitie pentru familie) nevű csoport kezdeményezett aláírásgyűjtést októberben azért, hogy az alkotmány rögzítse: a házasság egy férfi és egy nő szabad akaratából jön létre.Az alkotmánymódosító kezdeményezés november 25-én jelent meg a hivatalos közlönyben. A kezdeményezést az ortodox egyház felkarolta.

Az Ószövetség is Ádám és Éva szövetségéről, házasságáról szól, nem Ádám és Béla szövetségéről!

Ezt mondta a Krónika megkeresésére Jakubinyi György. A gyulafehérvári római katolikus főegyházmegye érseke közölte, egyházát nem keresték meg támogatásért a kezdeményezők, de utalt Ferenc pápa állásfoglalására, amely szerint a házasság egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan szövetsége. Hasonlóan nyilatkozott Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök is.

A házasságot védeni kell!

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke azt mondta, egyházát megkeresték az alkotmánymódosítás támogatásának  kérésével, és az ügy mellé állnak.

Nekünk ez így természetes: a házasság egy férfi és egy nő kapcsolatát jelenti.

Az aláírásgyűjtés kezdeményezőinek május 24-ig kell félmillió aláírást összegyűjteniük az ország megyéinek legalább a feléből úgy, hogy valamennyi megyéből legkevesebb húszezer aláíró legyen. Ha a határidő előtt összegyűlik a megfelelő számú aláírás, népszavazást lehet kiírni a családra vonatkozó jelenlegi alkotmányos tétel módosításáról.  A román alkotmány jelenleg érvényes cikkelye szerint “a család a házastársak szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon” alapul. Ezt a megfogalmazást módosítanák a kezdeményezők úgy, hogy a cikkely a házasság alapjaként “egy férfi és egy nő” szabad akaratnyilvánítását rögzítse.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik