Nagyvilág
Németországi molesztálás

Szilveszteri támadások: már a német igazságügyi miniszter is szervezettségről beszélt

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 10. 12:18

„Senki se mondja nekem, hogy ez nem volt megszervezve és előkészítve” – mondta Heiko Maas német igazságügyi és fogyasztóvédelmi miniszter.

Ha ekkora horda gyűlik össze bűncselekmények elkövetésére, akkor az valamilyen tervezett formában történhet. Senki se mondja nekem, hogy ez nem volt megszervezve és előkészítve

– fogalmazott a Heiko Maas német igazságügyi és fogyasztóvédelmi miniszter a Bild am Sonntag című lapnak adott vasárnapi interjúban.

Maas szerint sürgősen ki kell deríteni, “hogyan fajulhatott eddig a helyzet”. Nem zárta ki, hogy összefüggés van a kölni és más németországi városokban történt, nők elleni támadások között. Ezeket az összefüggéseket szerinte alaposan meg kell vizsgálni.

Felmerült a gyanú, hogy kiválasztottak egy dátumot, amikor kellően sok ember gyűlik össze. Ebben ez esetben ez merőben más megvilágításba kerülne

– mondta az igazságügyi miniszter. Akik végrehajtották ezeket a támadásokat, azok bűnözők, és bűnözőkként kell velük bánni – fűzte hozzá.

A tárcavezető fogadkozott, hogy megvizsgálják a jogsértéseket elkövető menedékkérők kiutasításának lehetőséget. Mint mondta, a sok ártatlan menekült védelme érdekében következetesen felelősségre kell vonni a bűnözőket. Bővíteni kell a térfigyelő rendszereket olyan helyeken, ahol nagy tömegek gyűlnek össze.

Maas ugyanakkor óva intett attól, hogy a kölni támadásokból messzemenő következtetéseket vonjanak le a menekültek törvénytiszteletéről. Vannak statisztikai adatok a migránsok közötti bűnözési arányokról, és a számok azt mutatják, hogy azok ugyanolyanok, mint a német állampolgárok körében. Nincs arra utaló jel szerinte, hogy a migránsáradat következtében aránytalanul nőtt a bűncselekmények száma.

A miniszter azzal vádolta az euroszkeptikus és bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) nevű parlamenten kívüli pártot és a hasonló nézeteket valló Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű német mozgalmat, hogy saját céljai elérésére használja a kölni eseményeket.

Olybá tűnik, mintha már alig várták volna az ilyen incidensek bekövetkeztét

– mondta a miniszter, aki szerint fel kell lépni a jobboldali radikális felbujtókkal szemben.

A Bild am Sonntag bizalmas rendőrségi jelentéseket idézve azt írja, hogy észak-afrikai csoportok nyilvánvalóan közösségi portálokon keresztül szervezték meg a kölni akcióikat. Az elkövetők magából Kölnből és környezetéből érkeztek, de jöttek a szomszédos országokból is a kölni főpályaudvarra.

Rendőrségi jelentések szerint szilveszter este mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, és ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint a támadók “kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak”. Hasonló esetek történtek más német nagyvárosokban, de Ausztriában, Svájcban, Finnországban és Svédországban is.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.