Nagyvilág

Orvosok és betegek is voltak a kórházban, amikor egy buldózerrel elkezdték bontani

Kiürítés nélkül kezdtek el elbontani egy egyetemi kórházat a kínai Csengcsou városában – jelentette a kínai sajtó. Az épületben több beteg és orvos is volt, amikor nagyjából harminc terepruhás férfi jelent meg a Henan tartomány fővárosában található épületnél, akik egy buldózerrel elkezdték kiverni a falakat, nem törődve az ott lévő emberekkel.

A radiológiai osztály vezetője egy helyi napilapnak elmondta, hogy éppen egy beteget röntgenezett, amikor a buldózer áttörte a szoba falát. „A beteg rémülten szaladt el” – mondta el az orvos. A beszámolók szerint több kórházi dolgozó is megsérült, és a nagyjából tíz percig tartó buldózeres rombolás törmelékek alá eltemette a kórház halottasházát, ahol hat elhunyt holtteste volt.

lerombolt kórház0

A váratlanul megkezdett épületbontás miatt több orvosi eszköz is tönkrement. A kórház sajtósa csütörtökön még azt mondta, hogy négymillió jüanos a kár, de pénteken a Xinhua hivatalos kínai állami hírügynökség már húszmillió jüanos kárról számolt be. A terepruhás férfiak pedig még három orvossal is összeverekedtek, amikor a doktorok megpróbáltak bemennie az épületbe, hogy megvédjék az értékes gépeket.

lerombolt kórház

A kórház szerint az erőszakos rombolást a helyi önkormányzat rendelte el. A beszámolók szerint a kórház épületét azért akarták elbontani, hogy helyet csináljanak egy útszélesítési projektnek. Az önkormányzat és a kórház hónapok óta tárgyalt egymással a kórház áthelyezéséről, de azok nem hoztak eredményt.

Kínában megszokottnak számít, hogy helyi önkormányzatok erőszakkal rombolnak le házakat és koboznak el földeket, hogy infrastrukturális és ingatlanfejlesztéseket hajtsanak végre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik