Nagyvilág

Eltűnt a Facebookról a csókolózó zsidókat és arabokat bemutató kisfilm

Egy izraeli magazin az ellen tiltakozott a videóval, hogy tiltólistára tettek egy zsidó nő és egy palesztin férfi szerelméről szóló regényt.

Kisfilmet készített a gyűlölködés ellen a TimeOut Tel Aviv – a kétperces videóban egymással csókolózó zsidók és arabok láthatóak. A felvétel azonban rejtélyes módon eltűnt a Facebookról.

A kisfilm egyfajta tiltakozás az ellen, hogy az izraeli oktatási minisztérium kitiltott egy regényt az iskolai olvasmánylistáról, amely egy izraeli nő és egy palesztin férfi szerelméről szól. Hatalmas felháborodást keltett, hogy Dorit Rabinyan művét azért zárták ki a kánonból, mert a kormány úgy vélte: a szülők fenyegetésként élhetik meg az abban leírtakat az identitásukra vonatkozóan.

„Mi továbbra is azt hisszük, hogy mindenki elsősorban emberi lény, a vallás vagy a nemzetiség csak utána következik” – fogalmazott reakciójában a TimeOut. „A szerelemre sokan felületesen tekintenek, de ez tévedés, nincs még egy ennyire bonyolult és mindent megbonyolító érzés” – írták.

A magazin hat párt – heteroszexuálisokat és melegeket egyaránt – kért fel a forgatásra, voltak köztük, akik akkor találkoztak először. A kisfilmben angolul, héberül és arabul is megjelenik az az üzenet, hogy a zsidók és arabok visszautasítják az ellenségeskedést.

A kisfilmet szerdai nyilvánosságra hozatala után rövid idő alatt több mint százezren nézték meg, de csütörtökre eltűnt az oldalról. A TimeOut szerint a közösségi oldal üzemeltetői vették le a filmet, feltehetően azért, mert egyesek kifogásolták azt, de a Facebook tagadta ezt. Néhány óra múlva ismét felbukkant azzal, hogy osszák meg az emberek, ezzel mutatva, hogy a szerelem győzedelmeskedik. (The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik