Külföld
NATO (Array)

Bedől a NATO is, ha az EU-n belüli határokat ellenőrzik

24.hu
24.hu

2016. 01. 08. 14:58

Fura teóriával állt elő a cseh külügyminiszter: szerinte ha bedőlne Schengen és visszaállítanák a határellenőrzést, az a NATO végét jelentené, mert a határokra kellenének a katonák, nem a közös missziókra.
Korábban a témában:

Az Európai Unió belső határai ellenőrzésének felújítása nemcsak az uniót, hanem a NATO-t is tönkretenné – mondta Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter pénteken Prágában, amikor az Európai Bizottság jelenlegi, illetve korábbi cseh biztosaival találkozott.

“Számomra érthetetlen, hogy sok ember nem érti, mit jelentene a belső határok felújítása. Ezzel nemcsak az uniót, hanem más szövetségi rendszereket is szétvernénk” – jelentette Zaorálek az EU jövőjéről folytatott beszélgetésen.

Zaorálek szerint a határellenőrzés visszaállítása után a tagállamok nem tudnák teljesíteni a NATO-val szembeni kötelezettségeiket. Önnállóan képtelenek lennének határaik megvédésére, mert többségük arra kötelezte magát, hogy katonákat küld a közös külföldi missziókba.

Ha ezeket a katonákat a belső határok védelmére küldjük, akkor biztos vagyok benne, hogy nem lesz elég katonánk a szövetségi missziókra, kötelezettségvállalások teljesítésére. Az egész NATO-szerződés ezzel üres papírrá válna.

A külügyminisztert zavarja, és érthetetlennek tartja, hogy Csehországban “nagy könnyedséggel” beszélnek arról, esetleg megszűnhet az EU. Zaorálek szerint a mai EU nagy problémája, hogy a huszonnyolcak közösen nem nagyon akcióképesek, ahogy ezt a migrációs válság is megmutatta. Európának nincsenek eszközei ahhoz, hogy problémák esetén gyorsan cselekedjen, ezért az egyes tagállamoknak kellene aktívabbaknak lenniük.

Amennyiben válsághelyzet van, az nem az EU akcióképességének a kérdése, az egy feladat minden tagállam számára, hogy párbeszédet folytasson szomszédaival, és keresse a kiutat.

A mai és volt cseh uniós biztosok, valamint a külügyminiszter egyetértettek abban, tudatosítani kell, hogy az Európai Unió léte minden tagállam számára nemzeti érdek és szükségszerűség. “Tudatosítani kell, hogy ez a projekt (EU) a mi projektünk is, és szétesésének katasztrofális következményei lennének” – magyarázta Lubomír Zaorálek az MTI szerint.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.