Külföld

23-an éhen haltak, 40 ezren éheznek a szíriai városban, Madajában

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 08. 19:08

Mintegy 40 ezer embernek van szüksége "azonnali életmentő segítségre" az éhenhalás veszélye miatt, felük gyerek.

A blokád miatt december elseje óta legalább 23-an haltak éhen az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet által a városban felállított egészségügyi központban, köztük hat csecsemő. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki emigráns szervezet értesülései szerint további legalább 13 ember akkor vesztette életét, amikor étel után kutatva megpróbálta elhagyni a várost, de menekülés közben taposóaknára lépett vagy a kormányerők mesterlövészei agyonlőtték. Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió korábban 32 halottról számolt be.

Már falevelet sem tudnak enni

Madajai aktivisták a héten úgy nyilatkoztak, hogy egy ideje faleveleket és cserjéket ettek, de jelenleg hóvihar tombol a környéken, úgyhogy már azok sem maradtak. Egy másik beszámoló szerint a lakosok kénytelenek elpusztítani a kutyákat és a macskákat, és azok húsát enni, hogy táplálékhoz jussanak. Az interneten közzétett képeken csontsoványra fogyott gyerekek is láthatóak.

Brice de le Vingne, az MSF egyik vezetője szerint Madaja gyakorlatilag “börtönné vált”, és a szervezet munkatársai kénytelenek kanalas orvosságokkal etetni a gyermekeket, mivel ez az egyetlen cukor- és energiaforrás, amihez hozzáférnek.

A kormány már beengedi

Mintegy negyvenezer ember – köztük húszezer gyermek – vár élelmiszersegélyre az ostromzár alá vont szíriai Madaja városában, ahol az elmúlt hónapban már kéttucatnyian éhen haltak – közölte az ENSZ és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet pénteken.

A városba továbbra sem érkeztek segélyszállítmányok, de a világszervezet azon dolgozik, hogy minél hamarabb élelmiszert juttasson Madajába. A szíriai rezsim csütörtökön jelentette be, hogy lehetővé teszi a bejutást a felkelőcsoportok kezén lévő, a szíriai kormányerők által támadott településre, amely fél éve ostromzár alatt van.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának szóvivője közölte, hogy eddig mind a szíriai rezsimhez hű, mind az ellenzéki fegyveresek akadályozták a segélyszállítmányok bejutását Madajába, de a jelenlegi állás szerint a következő néhány napon belül várhatóan beléphet majd az ENSZ konvoja a városba.

Legutóbb októberben engedtek be élelmiszerszállítmányt a településre. Az utóbbi időben sokan menekültek Madajába a szintén ostrom alatt lévő, közeli Zabadániból is, ami tovább súlyosbította a helyzetet.

250 ezren már meghaltak

Az ENSZ adatai szerint mintegy 40 ezer embernek van szüksége “azonnali életmentő segítségre” az éhenhalás veszélye miatt Madajában. Az ENSZ Gyermekalapja, az Unicef pedig azt közölte, hogy az éhezők nagyjából fele gyerek, és a városban “rendkívül súlyos helyzet” uralkodik.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága pénteken arra is felhívta a figyelmet, hogy Szíriában mintegy 4,5 millióan élnek olyan területeken, ahová csak nehezen tudnak eljutni a nemzetközi segélyszervezetek szállítmányai, 400 ezren pedig olyan településeken ragadtak, ahová egyáltalán nem ér el a külső segítség.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlások hatására polgárháborúba torkolló szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 250 ezret, és milliók kényszerültek elhagyni otthonaikat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.