Nagyvilág

A következő hetekben egyre furább dolgok kerülnek majd elő egy párizsi csatornából

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 01. 07. 10:33

Az 1825-ben elkészült, Napóleon által megálmodott Saint-Martin csatorna partjai az ezredforduló óta a turisták és a Bobos (burzsoá bohémek tehetős, városi, liberális fiatalok) legkedveltebb pihenőhelyévé vált, így legfőbb ideje volt a rendszeres, minden 12-14 évben történő lecsapolásnak és tisztításnak.

A tisztítást végzők már elég edzettek, így felkészültek a legmeglepőbb, hosszú éveket a víz alatt töltött tárgyak felbukkanására, de természetesen mindig vannak meglepetések.

A hétfőn kezdődött, összesen hárommilliárd forintnyi eurót felemésztő tisztítás során 90 ezer köbméternyi vizet engedtek a Szajnába, szerdán pedig megkezdődött a fenék tisztítása.

Workers remove fish from the canal Saint Martin in Paris on January 6, 2016 before a drainage and cleaning operation. / AFP / PATRICK KOVARIK

Workers remove fish from the canal Saint Martin in Paris on January 6, 2016 before a drainage and cleaning operation. / AFP / PATRICK KOVARIK

A legutóbbi hasonló akciónál összesen negyvenöt tonna hulladékot szedtek ki a mederből, köztük két, az első világháború óta pihenő 75 mm-es lövedéket, aranyérméket, mosógépeket, széfeket, sőt, egy autót is.

Ezúttal is elég szép lista állhat össze a három hónapon át tartó tisztítási munka végére, de a csatorna felett átívelő hidakról, illetve a partokról már most is látszanak robogók, motorok, bevásárlókocsik, borosüvegek, utcai szemetesek, irodai székek, utcatáblák, bőröndök, de a budapesti Bubi párizsi megfelelőjének, a Vélibnek tucatnyi biciklije is.

Az AFP egyik újságírójának értesülése szerint a rendőrség egy pisztolyt is talált már az iszapban, de nem lenne meglepő, ha további fegyverek kerülnének elő.

Képek a mederből:

Fotók: Greg, Patrice Koch, Patrick Kovarik/AFP, VICE
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.