Nagyvilág

14 év Guantanamo után Ghánában telepítettek le két jemenit

Szabadon engedtek és Ghánában telepítettek le két jemeni foglyot, akiket 14 évig tartottak fogva a guantánamói amerikai börtönben vádemelés nélkül – közölték a nyugat-afrikai ország hatóságai szerdán.

A két, harmincas éveiben járó férfit annak idején Afganisztánban fogták el, és azzal gyanúsították őket, hogy részt vettek az al-Kaida terrorhálózat kiképzésében és a tálib felkelők oldalán harcoltak az amerikai csapatok ellen a közép-ázsiai országban. Bár szabadon engedésükről már 2009-ben döntöttek, eddig nem hagyhatták el a börtönt, mivel az Egyesült Államok nem ad ki guantánamói foglyokat Jemennek az ország ingatag biztonsági helyzete miatt, és eddig nem találtak más államot, amely hajlandó lett volna befogadni őket.

A ghánai külügyminisztérium közleménye arra utal, hogy vélhetően a nyugat-afrikai országban is csak ideiglenesen telepedhetnek le. “Jeleztük, hogy készek vagyunk őket befogadni egy kétéves időtartamra, amelyet követően elhagyhatják az országot” – áll a közleményben. Ez az első eset, hogy Ghána guantánamói foglyokat fogadott be.

A Pentagon közlése szerint a lépéssel 105-re csökkent a Kuba szigetén működtetett amerikai börtöntábor foglyainak száma; közel felüknek már jóváhagyták a jövőbeli szabadon engedését. Az amerikai kormány tervei szerint január folyamán összesen 17 guantánamói foglyot fognak szabadon bocsátani.

A guantánamói börtönt éles bírálatok érték jogvédők részéről, mivel ott jelentések szerint tiltott módszerekkel vallatták, nem hagyták aludni, szélsőséges hőmérsékleten tartották, hangos zenével zaklatták, vízbefojtást szimuláló módszerrel kínozták a rabokat.

Barack Obama amerikai elnök első, 2008-as elnökválasztási kampányában azt az ígéretet tette, hogy megválasztása után bezáratja a guantánamói létesítményt. Ugyanakkor az ennek érdekében tett lépések – elsősorban a kongresszus ellenkezése miatt – a vártnál jóval lassabb ütemben haladnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik