Nagyvilág

Soha nem volt még ilyen kevés repülőkatasztrófa

Minden eddiginél több repülőgép van az égen, a halálos áldozatok száma viszont szerencsére egyre csökken.

Márciusban hegynek vezette a pilóta a Germanwings repülőgépét, októberben pedig feltehetően terroristatámadás miatt zuhant le az orosz Metrojet utasszállítója – a két tragédiában 374-en haltak meg. Ezek alapján már gondolhatnánk, hogy 2015 nagyon rossz év volt a repülőgép-katasztrófák szempontjából, de rosszul tennénk – jó ideje nem volt olyan év, amikor ilyen kevés halálos áldozattal történő repülőbaleset történt szerte a világban. Az Aviation Safety Network adatai szerint tavaly 560 ember vesztette életét, ami a legalacsonyabb szám azóta, hogy a szervezet regisztrálja a baleseteket.

2014 sokkal rosszabb év volt ebből a szempontból: 990-en haltak meg. A két legnagyobb visszhangot keltett katasztrófa a Malaysia Airlines-hoz kötődik – egyik gépük a Csendes-óceán felett tűnt el, a másikat Kelet-Ukrajna felett lőtték le. De még ez is messze van a hetvenes évekhez képest: 1972-ben 2370-en, 1973-ban 2028-an vesztették életüket. Abban az évtizedben nem volt olyan év, amikor ezernél kevesebb halálos áldozata lett volna a repülőbaleseteknek.

A tavalyi alacsony szám kapcsán azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy soha ennyi repülőgép nem szántotta még az égboltot. A Világbank adatai szerint csak az Egyesült Államokban 763 millió repülőjegyet adtak el 2014-ben, míg 30 évvel azelőtt csak 340 milliót. Nagy-Britanniában 125 millióra ugrott a repülőn utazók száma az 1984-es 26 millióról. 2015-ben ötmillió repülésre jutott egy baleset, ami a valaha volt legalacsonyabb arány. (The Telegraph)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik