Nagyvilág

Halálra éheztetik az ostromlott város lakóit Szíriában

Grammra mérik a rizst, aranyáron. A fáról leették a leveleket, megnyúzzák a macskákat – számoltak be a madayaiak.

Sorra halnak éhen az emberek a szíriai Madayában, melyet hónapok óta ostromolnak a szír kormányerők. Leveleket és füvet esznek a túlélés érdekében, a rizst az árusok grammra mérik, mert egy kiló több mint hetvenezer forintnyi összegbe kerül. A háziállatokat is kénytelenek megenni, a Guardiannek telefonon nyilatkozó férfi pedig azt mondta: a szobanövényekre fanyalodtak rá, de borzasztó keserű volt. Louay, aki szociális munkásként dolgozik, csontsoványra fogyott emberekről küldött fényképeket a lapnak. A gyerekek szemei be vannak esve, van, aki annyira legyengült közülük, hogy már járni sem tud. Mások a város szélén gyűjtögetnek növényeket, sokan megsebesültek az ott elhelyezett aknák miatt.

A Guardian azt írja: újságíróik a város ostroma miatt nem tudtak meggyőződni saját szemükkel a helyzetről, de számos, egymástól független forrás arról számolt be, hogy komoly hiány van élelmiszerből, gyógyszerből és akadozik az áramellátás. Július óta harmincezren ragadtak a városban, azt mondják az ott élők, hogy erőfitogtatás áldozatai, rajtuk állnak bosszút azért, mert a kormányellenes lázadók az ország egy távoli részén hasonló ostrom alatt tartottak két falut.

A lakosságot megpróbálnák kimenekíteni Madayából, de eddig csak abban sikerült megállapodni, hogy a sebesülteket elszállítják, és októberben beengedtek egy segélyszállítmányt. Ez csak néhány napig tartott ki. „A saját szememmel láttam, hogy az emberek macskákat nyúznak, hogy megegyék őket. A fákról leszedték az összes levelet” – mondta Louay. Hozzátette: már nem akarnak senkit felszólítani semmire, megtették sokszor, senki nem hallgatta meg őket. „Azt azért megkérdeznénk a döntéshozóktól, hogy ha ők volnának ilyen helyzetben, és előttük halnának meg a gyerekeik az éhségtől, mit mondanának a világnak, amely hagyta őket idáig jutni? Ne felejtsd el megkérdezni erről az olvasóidat sem” – figyelmeztette az újságírót a szociális munkás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik