Nagyvilág
RAMALLAH, WEST BANK - JANUARY 3: (EDITORS NOTE: Image depicts death.) Palestinians carry the bodies of Muhammed Ayad and Enes Hammad, who were shot dead by Israeli soldiers after they allegedly drive their cars onto them, during a funeral ceremony at the Silwad town of Ramallah, West Bank on January 3, 2016. Issam Rimawi / Anadolu Agency

Szeretteik holttestének kiadásáért küzdenek a palesztinok

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 01. 05. 21:43

Izrael szerint visszatartó ereje van, ha nem válnak mártírokká azok, akik merényletet követnek el.

Tucatnyi palesztin merénylő holttestét hónapok óta nem adta át Izrael a családjaiknak, hogy eltemethessék őket. Az izraeliek azt állítják, biztonsági megfontolásokból tartják maguknál a holttesteket, a palesztinok szerint azonban ez csak további feszültséget gerjeszt. Az iszlám – akárcsak a judaizmus – előírja, hogy a halottakat mielőbb el kell temetni.

21 izraeli, 132 palesztin

Ahmed Oweisat, egy palesztin könyvelő októberben látta utoljára 16 éves fiát – órákkal azelőtt, hogy agyonlőtték Jeruzsálemben, mert a hatóságok állítása szerint megpróbált megkéselni egy rendőrt. „Ahányszor leülök a fűtőtest mellé, a fiamra gondolok, aki most egy hűtőkamrában lehet” – mondta a férfi, miközben szegényes otthonában egy villanyradiátor fölé tartotta a kezét.

A palesztinok és izraeliek közti ellentétek szeptemberben éleződtek ki, miután felmerült a pletyka, hogy korlátoznák a palesztinok hozzáférését jeruzsálemi szent helyükhöz. Azóta 21 izraeli lett palesztin támadások áldozata és 132 palesztin halt meg izraeli fellépés következtében, közülük 91-et mondanak az izraeli hatóságok merénylőnek.

Balhétól tartanak

Izrael a palesztin vezetőket és internetes oldalakat hibáztat az erőszak elharapózásáért. A palesztinok szerint mindez a fél évszázados elnyomás következménye. Az izraeli közbiztonsági miniszter, Gilad Erdan kiállt amellett, hogy ne adják ki a palesztinok holttestét, azzal érvelve, hogy a temetéseket az emberek a „terror és gyilkosság” melletti kiállásra használnák fel.

Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában már teleplakátolták a falakat a megölt palesztinok fotóival és gyakran tartanak tüntetéseket a holttestek kiadásáért. Kedden az izraeli rohamrendőrök könnygázgránátokkal oszlattak fel egy ilyen demonstrációt Jeruzsálemben.

Feltételekhez kötött temetés

Palesztinok időközben arról számoltak be, hogy Izrael hajlandó lehet kiadni a holttesteket, de ezt komoly feltételekhez köti: azokat csak éjszaka, szűk körben lehetne eltemetni, és komoly pénzösszeget kellene letétbe helyezni, amit nem kapnak vissza, ha nem így történik a szertartás. Egy izraeli tisztségviselő ugyanakkor azt mondta: az intézkedésnek visszatartó ereje van azok számára, akik azt remélik, hogy mártírrá válnak és hatalmas temetési szertartást tartanak számukra. Ugyanakkor azt is elmondta: egyenként vizsgálják meg azt, hogy kiadják-e a holttesteket.

Múlt héten csaknem két tucatnyi holttestet adott át Izrael a hozzátartozóknak. Közülük 17-et közös szertartáson helyeztek örök nyugalomra szombaton Hebronban, bármiféle incidens nélkül. Kedden újabb három holttestet adtak át Jeruzsálemben, temetésük szintén rendbontás nélkül lezajlott. (AP)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.