Nagyvilág

Obama könnyek közt beszélt a fegyvertartás szigorításáról

A lövöldözések áldozatainak hozzátartozói adták a hátteret az amerikai elnök beszédének.

Obama elnök szerint az Egyesült Államok az egyetlen ország a világon, ahol nagyon gyakran fordulnak elő fegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények. Ennek véget kell vetni – fogalmaz az elnök a Fehér Házban tartott beszédében.

Az elnöki rendelet – amelynek részleteit előző este a Fehér Ház már nyilvánosságra hozta – alaposabb és szélesebb körű ellenőrzést rendel el a potenciális fegyvervásárlók körében és mindenki számára engedélykötelessé teszi a fegyverek forgalmazását.

Az Ovális irodában jelen volt Joe Biden alelnök, Loretta Lynch igazságügyi miniszter és sokan, akiknek a hozzátartozói fegyveres erőszak áldozatai lettek. (Az Egyesült Államokban évente harmincezer ember esik fegyveres erőszak áldozatául.) Az elnöki beszédet Mark Kelly, Gabrielle Gifford – a 2011-ben fegyveres támadásban súlyosan megsebesített arizonai demokrata párti képviselőnő – férje vezette be.

Az idő sürget bennünket

– fogalmazott Obama, aki a beszéd során többször is teret engedett érzelmeinek, szeme megtelt könnyel, hangja elcsuklott, s könnyeit törölgette, amikor az egyik fegyveres merénylet gyermekáldozatait emlegette. Példákat sorolt, tragédiákat, amelyek az előző években történtek.

Europress
Europress

Ennek véget kell vetni – mondta. “Közömbösekké váltunk – ismételte meg azt, amit már korábban, más beszédeiben is elmondott. “Hiszek az amerikai alkotmányban” –  mondta, utalva ezzel arra, hogy az amerikai alkotmány második kiegészítése minden állampolgár számára lehetővé teszi lőfegyver viselését. De

a fegyverlobbi a Kongresszust ugyan fogva tarthatja túszként, de egész Amerikát nem ejtheti túszul.

Kifejezte meggyőződését, hogy a szigorítás valóban változást hoz majd.

Obama bejelentésére azonnal reagált Paul Ryan, a  képviselőház republikánus párti elnöke.

Az elnök intézkedései nem sértik az alkotmány második kiegészítését, de éberek leszünk

– nyilatkozta Ryan.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik