Nagyvilág

Chilében az elnök menye sem menekülhet az adóhatóság elől

Adócsalás miatt feljelentést tett az illetékes chilei hatóság (SII) hat ember, köztük Michelle Bachelet elnök menye, Natalia Compagnon ellen. A lépés, amelyről helyi idő szerint hétfőn közleményben számolt be az SII, összefügg a Compagnon tulajdonában lévő Caval vállalat egyik vitatott ingatlanügyletében indult vizsgálattal – írta kedden az AFP francia hírügynökség. A cég dolgozója Bachelet idősebbik fia, Sebastián Dávalos is.

A Caval 2015 elején 15 millió dollár (közel 4,4 milliárd forint) értékben értékesített földeket Chile déli részén, és az adásvétellel kapcsolatban “befolyással való üzérkedés” és “kiváltságos információk használata” miatt nyomoznak a házaspár ellen. Sebastián Dávalost már háromszor kihallgatta a bíróság.

A Caval-ügy 2015 februárjában robbant ki, miután fény derült arra, hogy Dávalos és Compagnon az elnöki kampány idején egy több mint 10 millió dolláros (2,9 milliárd forintos) ingatlankölcsönről tárgyalt a Banco de Chile alelnökével, Andrónico Luksic Craiggel, holott más pénzintézetek úgy értékelték, hogy a Caval vállalat nem elég fizetőképes. A hitelt az említett dél-chilei ingatlanok vásárlására használták fel, majd újraértékesítették azokat.

A kétes ügylet hozzájárult ahhoz, hogy az utóbbi időben jelentősen csökkent Bachelet népszerűsége, aki második, 2014-es hivatalba lépésekor azt ígérte, hogy véget vet a társadalmi egyenlőtlenségeknek, illetve azoknak a kiváltságoknak, amelyeket csak egy szűk réteg élvez.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik