Külföld
Tokió, 2016. január 5.
Vásárlók felmérik a frisshalkínálatot a tokiói Cukidzsi nagybani halpiac ez évi első tonhalárverésén 2016. január 5-én. A 80 éves Cukidzsi, a világ legnagyobb és leghíresebb hal- és tengerigyümölcs-piaca novemberben elköltözik a Tokiói-öböl egyik délebben fekvő részére. (MTI/AP/Eugene Hoshiko)

Az utolsó újévi tonhalárverést tartották a világ legnagyobb halpiacán

24.hu
24.hu

2016. 01. 05. 10:27

A keddi aukción szerény 14 millió jenért (34 millió forint) kelt el egy 200 kilós kékúszójú tonhal, vagyis kilónként 70 ezer jenért (170 ezer forint). A legszebb és legdrágább példányt idén is a Kiyomura szusiétteremlánc vásárolta meg, amelynek elnöke, Kimura Kijosi megilletődve búcsúzott az elöregedett, 80 éves halpiactól és annak legendás tonhalaukcióitól.

Tokió, 2016. január 5.
Kézjelet mutat egy reménybeli vásárló a tokiói Cukidzsi nagybani halpiac ez évi első tonhalárverésén 2016. január 5-én. A 80 éves Cukidzsi, a világ legnagyobb és leghíresebb hal- és tengerigyümölcs-piaca novemberben elköltözik a Tokiói-öböl egyik délebben fekvő részére. (MTI/AP/Eugene Hoshiko)
Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko

A Cukidzsi hajnali tonhalaukciói hazai és külföldi turisták ezreit vonzzák, a legnagyobb érdeklődést azonban az év első, szezonindító árverése övezi, amelyen a legmagasabb árat 2013-ban érték el: egy kiéleződött licitverseny következményeként a Kiyomura kénytelen volt 154,4 millió jent, mai árfolyamon 377 millió forintot fizetni egy 222 kilogrammos tonhalért.

Tokió, 2016. január 5.
Fagyasztott halat néz meg egy érdeklődő a tokiói Cukidzsi nagybani halpiac ez évi első tonhalárverésén 2016. január 5-én. A 80 éves Cukidzsi, a világ legnagyobb és leghíresebb hal- és tengerigyümölcs-piaca novemberben elköltözik a Tokiói-öböl egyik délebben fekvő részére. (MTI/EPA/Franck Robichon)
Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

A csillagászati összeg a magas árakhoz szokott japánokat is felháborította, és 2014-ben már elviselhető szintre mérséklődtek, tavaly pedig valósággal “összeomlottak” az árak: 2015 első árverésén már csak 4,51 millió jent (11 millió forint) kellett fizetni a legdrágább példányért, egy 180,4 kilós tonhalért, amelyet az északi partok mentén, Aomori térségében fogtak ki a tengerből.

Tokió, 2016. január 5.
Nagykereskedők tapsolnak a tokiói Cukidzsi nagybani halpiac ez évi első tonhalárverésén 2016. január 5-én. A 80 éves Cukidzsi, a világ legnagyobb és leghíresebb hal- és tengerigyümölcs-piaca novemberben elköltözik a Tokiói-öböl egyik délebben fekvő részére. (MTI/AP/Eugene Hoshiko)
Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko

A világon kifogott kékúszójú tonhal 80 százalékát Japánban fogyasztják el főleg nyersen, szusi és szasimi formájában. Egy darab szusiért, amely a hal legízletesebb, legzsírosabb hasi részéből készül, 3000 jent (7334) forintot is elkérnek a legjobb tokiói szusivendéglőkben.

Tokió, 2016. január 5.
Halat darabolnak a tokiói Cukidzsi nagybani halpiacon ez évi első tonhalárverés után, 2016. január 5-én. A 80 éves Cukidzsi, a világ legnagyobb és leghíresebb hal- és tengerigyümölcs-piaca novemberben elköltözik a Tokiói-öböl egyik délebben fekvő részére. (MTI/EPA/Franck Robichon)
Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

A legendás tokiói halpiac novemberben új helyre, a japán főváros déli részén fekvő Tojoszu negyedbe költözik, ahol a Tokiói-öböl egy feltöltött területén alakítottak ki korszerűen felszerelt, 40 hektáros piacot a halak és az egyéb tengeri gyümölcsök árusai számára.

Tokió, 2016. január 5.
Fagyasztott halat visz egy szállítómunkás a tokiói Cukidzsi nagybani halpiac ez évi első tonhalárverésén 2016. január 5-én. A 80 éves Cukidzsi, a világ legnagyobb és leghíresebb hal- és tengerigyümölcs-piaca novemberben elköltözik a Tokiói-öböl egyik délebben fekvő részére. (MTI/EPA/Franck Robichon)
Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

Ezen a helyen valaha egy városi gázszolgáltató működtetett gyárat, ezért a területet előbb meg kellett tisztítani a lerakódott rákkeltő vegyi anyagoktól, benzoltól és cianidtól, ami több év késedelmet okozott a projekt megvalósulásában. A veszélyes vegyi anyagok esetleges maradványaitól félve sok kereskedő szívesebben maradt volna a régi halpiacon.

Tokió, 2016. január 5.
Kimura Kijosi, Sushi Zanmai étteremlánc tulajdonosa egy hatalmas kékuszonyú tonhallal az egyik tokiói éttermében 2016. január 5-én. Kimura mintegy 14 millió millió jenért (kb. 34 millió forintért) vásárolta a halat a tokiói Cukidzsi nagybani halpiac ez évi első árverésén. (MTI/AP/Eugene Hoshiko)
Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko

(BBC)

vissza a címlapra

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.