Nagyvilág

Az Iszlám Állam ideggázzal támadhat Szíriában

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 05. 14:56

Korábban Bassár el-Aszadot és az ellenzékét vádolták vegyi fegyveres támadásokkal, most Oroszország szerint a terrorszervezet vet be tiltott eszközöket.

Oroszország szerint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW) feltétlenül ki kell vizsgálnia az erre vonatkozó értesüléseket. Mihail Uljanov, a moszkvai külügyminisztérium fegyverkezéskorlátozási és fegyverzetellenőrzési osztályának vezetője ugyancsak vizsgálat elrendelését sürgette azzal kapcsolatban, hogy egy török ellenzéki parlamenti képviselő bizonyítékokat mutatott be, melyek szerint a szarin nevű ideggáz komponenseit juttathatták el Törökországból Szíriába.

Uljanov hangsúlyozta, hogy Moszkva figyelemmel kíséri majd a vizsgálat menetét. Az első jelentésnek körülbelül egy hónap múlva el kell készülnie – mondta.

Oroszország szövetségese Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának, és tavaly szeptember óta légicsapásokkal támogatja a szíriai hadsereget. Szíria decemberben megállapodást írt alá az ENSZ-szel arról, hogy beengedi a területére a vegyifegyver-támadások felelőseit vizsgáló szakértőcsoport tagjait. A szakértői testület feladata azoknak a tényfeltáró jelentéseknek az elemzése, amelyeket az OPCW készített. A szervezet eddig azt vizsgálta, hogy bevetettek-e vegyi fegyvereket a szíriai polgárháború során. Az OPCW ellenőrei bizonyítottnak találták az ilyen típusú támadások tényét, de annak a kérdésnek a vizsgálatára, hogy kik a felelősek ezekért, csak tavaly augusztusban adott felhatalmazást az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Damaszkusz ismételten azzal vádolja a felkelőket, hogy ideggázt vetettek be. Nyugati diplomaták viszont korábban úgy nyilatkoztak: valószínűtlen, hogy az ellenzéki erők rendelkeznének vegyi fegyverekkel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.