Nagyvilág

A rendőröknek csak később esett le, mi történt Kölnben szilveszterkor

Az eddig azonosított elkövetők jó része nem ismeretlen a hatóságok számára.

Nyomoz a rendőrség a Kölnben szilveszterkor történtek miatt – számos nőt szexuálisan zaklattak, többeket kiraboltak. Sokan kifogásolták, hogy a hatóságok és a sajtó nem tették egyértelművé az elkövetők észak-afrikai, arab származását – írja a Guardian. A rendőrségre hatvan bejelentés érkezett, harmada szexuális inzultus miatt. A kölni polgármester válságtanácskozásra hívta össze a hatóságok képviselőit.

Nem most érkeztek

A szilveszteri városi ünnepségen 500-1000 részeg, agresszív ember támadt az emberekre, egyelőre nem világos, hogy együtt mozogtak-e, vagy külön bandákban. Férfiakból álló csoportok vettek körül nőket, fogdosták, kirabolták őket. Többen tűzijátékot dobtak a tömegbe, fokozva a káoszt.

A kölni rendőrfőnök azt mondta: az elkövetők külső megjelenésük alapján Észak-Afrikából, vagy az arab országokból származnak. Egy nőt megerőszakoltak, és egy önkéntes rendőrnőt is inzultáltak. A rendőrség abból indul ki, hogy a támadás szervezett volt. A hatóságok közlése szerint számos elkövető nem ismeretlen számukra, és vannak köztük menedékkérők, de nem most érkeztek Németországba.

Sokan nem tettek bejelentést

Szilveszter éjszakáján több száz rendőrt vezényeltek a városi ünnepségre, ezért is tartják sokan érthetetlennek, hogy idáig fajultak az események. A rendőrség közölte: csak a következő napokban vált világossá, hogy milyen méretű bűncselekmény-sorozat történt, miután az áldozatok nagy számban bejelentést tettek. Úgy vélik, sok áldozat van, akik még nem jelentkezett a rendőrségen, ezért mindenkit, akit inzultus ért, arra biztatnak, tegyen bejelentést.

Arnold Plickert rendőr-szakszervezeti vezető szerint új típusú bűncselekménnyel állnak szemben a rendőrök. Szerinte azt a kérdést is érdemes lenne feltenni, hogyan tudtak ezres létszámban összegyűlni a bűnözők. A hamburgi rendőrség szerint a kölni támadók ugyanazokkal a módszerekkel dolgoztak, mint a náluk tevékenykedő zsebtolvajok. A nyomozók térfigyelő kamerák felvételeit vizsgálják.

Zúzódásaik keletkeztek

Az egyik áldozat a Kölner Express című lapnak elmondta: „Amikor kijöttünk az állomásról, nagyon meglepődtünk, hogy egy külföldi férfiakból álló csoport állt előttünk. Elindultunk, hogy átsétáljunk közöttük, majd mindenhol megfogdostak. Rémálom volt. Kiabáltunk rájuk, megütöttük őket, de nem hagyták abba. Rettegtem, és azt hiszem, vagy százszor megfogdostak kétszáz méter alatt” – közölte. Sok nő fenekén és mellén zúzódások, foltok keletkeztek az erőszakoskodás következtében.

Merkel kritikusai a bevándorláspolitikát hibáztatták a támadásokért, annak ellenére, hogy a rendőrség hangsúlyozta: az elkövetők nem újonnan érkezettek. Mások épp amiatt aggódnak, hogy az eset a menekültellenes csoportoknak ad muníciót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik