Nagyvilág

Menedékjogot kapott a férfi, aki átgyalogolt a Csatornaalagúton

A Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő alagút üzemeltetője szerint ez másokat is ösztönözhet az illegális és életveszélyes átkelésre.

Menedékjogot kapott a brit hatóságoktól egy szudáni állampolgár, aki a Csatornaalagúton keresztül érkezett a szigetországba – gyalog. A 40 éves Abdul Rahman Harount augusztusban vették őrizetbe, amikor 50 kilométernyi gyaloglás után, alig egy kilométerre az alagút nagy-britanniai végétől az érzékelők jelzése alapján felfedezték és elfogták.

Haroun életveszélyes dologra vállalkozott, mert az alagútban 160 kilométeres óránkénti sebességgel közlekednek vonatok. A férfi ellen vádat emeltek a vasúti közlekedés akadályozása miatt, akár két év szabadságvesztésre is ítélhették volna.

A büntetőper hétfőn kezdődött a canterbury-i bíróságon, de az első tárgyalási napon kiderült: a brit bevándorlási hatóságok még december 24-én jóváhagyták Haroun menedékkérelmét. Ezután elrendelték a férfi feltételes szabadlábra helyezését, az ügyész pedig jelezte, hogy valószínűleg ejtik a vádat.

A Csatornaalagutat üzemeltető Eurotunnel hivatalos közleményben kifogásolta a döntést. A vállalat szerint a menedékjog megadása másokat is ösztönözhet arra, hogy illegálisan, életveszélyes módszereket választva próbáljon átjutni Nagy-Britanniába. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik