Nagyvilág

Lombardiában mostantól tilos a kórházakban a burka

Biztonsági okokból tilos burkában, vagyis az egész testet borító muszlim női viseletben belépni az észak-olaszországi Lombardia kórházaiba és hivatalaiba, a tilalomra felhívó plakátokat angol, francia és arab nyelven hétfőn függesztették ki az egészségügyi intézményekben.

A plakátok kifüggesztésére azt követően került sor, hogy a milánói regionális parlamentben többséggel bíró jobbközép-koalíció decemberben olyan jogszabályt alkotott, amelynek értelmében maszkírozott személyek nem léphetnek be az intézmények és hivatalok területére. A tilalom elsősorban a burkát viselő nők ellen irányul.

“Számos muszlim nő hozza világra nálunk gyermekeit. Eddig sosem volt gondunk burkát viselő nőkkel” – mondta Basilio Tiso az egyik milánói klinika vezetője. A klinikában, ahogy a régió többi kórházában is, ki kellett függeszteni a burka viseletet tiltó plakátokat.

A bevándorlásellenes Északi-Liga legfrissebb követelése, hogy a burkát viselő nőket a rendőrség igazoltathassa az utcákon, heves vitákat váltott ki Olaszországban. Az Északi-Liga érvelése szerint a burka viselése ellentmond a nyugati értékeknek és a terrorveszély miatt ellenőrizni kell, hogy ki az, aki elfedte magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik