Nagyvilág

Hatvan éve nem találják a rabszökések világrekorderét

Az ír autótolvaj lepedőkből készített hágcsón menekült el egy brit börtönből. A mostanra már 81 éves férfit azóta nem látták.

John Patrick Hannan mindössze harminc napja volt az angliai Portland-szigeten található Verne-börtön foglya, amikor 1955 decemberében egy összecsomózott lepedőkből készített hágcsót használva átmászott az egykori erőd falán, és megszökött. Az autólopás, valamint hatóság elleni erőszak miatt 21 hónapig tartó börtönbüntetést kapott ír férfit azóta sem sikerült elfogni.

A helyi rendőrség nagy hajtóvadászatot indított elfogására, de nem jártak sikerrel. Csak azt a rabtársát sikerült kézre keríteniük, akivel együtt szökött meg a börtönből. Hannan a brit hatóságok gyanúja szerint visszatért Írországba, de ezt soha nem sikerült bizonyítani, hiszen szökése után nyomtalanul eltűnt.

Bár azt sem lehet tudni, hogy életben van-e, a brit rendőrség hivatalosan még mindig körözött bűnözőként tartja nyilván hatvan évvel szökése után, ezzel ő számít a világ leghosszabb ideje szökésben lévő elítéltjének. A rekordot 2001-ben érte el, amikor megelőzte az amerikai Leonard Friscót, akit saját fia adott fel a hatóságoknak, 45 év és 11 hónappal szökése után.

A rendőrség egyébként húsz éve feladta a kutatást Hannan után. Ha feladná magát, még le kéne töltenie az eredeti büntetéséből hátralévő időt, és vádat emelnének ellene a szökés miatt. A brit belügyminiszter azonban kegyelemben részesíthetné.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik