Nagyvilág

Halálra kövezett egy nőt Jemenben az Al-Kaida

Halálra köveztek egy prostitúcióval és hűtlenséggel vádolt nőt a dél-jemeni Hadramaut tartomány Mukalla nevű székhelyén az al-Kaida arab-félszigeti csoportjának (AQAP) tagjai – közölték szemtanúk hétfőn.

A nőt, aki értesülések szerint “bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt” hűtlenség vádjában, vasárnap egy katonai létesítmény udvara közepén egy gödörbe helyezték, és több tucat helyi lakos jelenlétében halálra kövezték az al-Kaida fegyveresei.

Az AQAP a jemeni polgárháború okozta zűrzavart kihasználva tavaly áprilisban foglalta el Mukallát és Hadramaut jelentős területeit is ellenőrzése alá vonta. Ez volt az első eset a helyiek közlése szerint, hogy ezzel a kegyetlen módszerrel megöltek valakit a szélsőségesek az általuk felállított iszlám bíróság döntése értelmében. “Ez az első alkalom, hogy ilyet látunk” – mondta a gyilkosság egyik szemtanúja. Egy jemeni újságíró, aki jelen volt a kövezésen, elmondta, hogy a szélsőségesek megtiltották, hogy bárki fényképezzen a kivégzésen.

A fundamentalista bíróság ítéletének a világhálón megjelent másolata szerint a halálra kövezett nőt más prostituáltak futtatásának és hasis fogyasztásának vádjában is bűnösnek találták.

Mukalla lakosai és az AQAP között feszültség tört ki szeptemberben, miután a fegyveresek elpusztították az iszlám misztikus irányzatát követő szúfik több síremlékét és mauzóleumát. Egyes sírok közel háromszáz évesek voltak, és a város vallási vezetőinek nyughelyei voltak. A pusztítás kiváltotta a mukallaiak haragját, több incidens történt köztük és az AQAP fegyveresei között.

Az Egyesült Államok az al-Kaida arab-félszigeti csoportját tartja a nemzetközi terrorhálózat legveszélyesebb ágának.  Hadramaut tartomány ellenőrzése különös jelentőséggel bírhat az AQAP számára, ugyanis innen származik Oszama bin Laden néhai al-Kaida-vezető családja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik