Nagyvilág

Sötét jóslat született 2016-ra

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 03. 08:16

A migráció és a társadalmi feszültségek növekedését, terrort, háborúkat, ugyanakkor az országok közötti nagyobb megértést jósoltak 2016-ra az afro-kubai vallás, a santería papjai hagyományos újévi jövendölésükben. A karibi országban rendszerint tömegek várják izgatottan a ködös jóslatokat összegző levél ismertetését, a vallásnak több millió követője van.

A papok – a babalawók – szövetsége nemcsak Kubára, hanem a világ egészére mond jövendőt. Idén az Ifa – a jóslás rendszere – arra figyelmeztette a világ vezetőit, hogy ha nem tesznek lépéseket, a migráció növekedésére lehet számítani, az elvándorlás okai között nevezték meg a kétségbeesést.

A babalawók szerint 2016-ban a háborúk és a terrorcselekmények ijesztő növekedésének veszélye fenyeget, és félő, hogy a gazdasági folyamatok ellenőrizetlenné válnak, mindez pedig világszerte szítani fogja a migrációt.

Ennek megakadályozása érdekében a papok hatékony párbeszédet, kedvező megállapodások kidolgozását és a társadalmi különbségek enyhítését szorgalmazták.

A jóslat szerint az idei évben Oggún, a harcos orishák – istenségek – egyike lesz az uralkodó. Oggún a jelképe az erőszaknak, a bátorságnak, a fiatalságnak, a tűznek és a fegyvereknek, ő a fémek ura. Kísérője 2016-ban Oshún, a világ édesvizeinek királynője, a szerelem és a termékenység istennője. A szinkretizmus szerint katolikus megfelelője a cobrei irgalmas szűz, akit Kuba védelmezőjeként imádnak.

A jövendölés szerint ebben az évben különösen nagy figyelmet igényelnek majd a járványok, épp ezért tenni kell a szegénynegyedekben élők egészségéért.

Gondot okozhatnak az emésztőrendszeri és az idegrendszeri betegségek, valamint a mérgezések – áll a jóslatban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungarian director István Szabó at the German Directors Award Metropolis ceremony at the University of Television and Film in Munich, Germany, 09 November 2014. Szabó is receiving an award for his life's work. This is the 4th time the prize, which comes with a 50,000 EUR endowment is awarded. Photo: TOBIAS HASE/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.