Nagyvilág

Erdogan természetesen támogatja a kurdpárti ellenzékkel szembeni leszámolást

Támogatja Recep Tayyip Erdogan török államfő a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) vezetői ellen a kurd önkormányzattal kapcsolatos kijelentéseik miatt indított bűnügyi vizsgálatokat – ezt maga a politikus mondta el a Hürriyet című török lapban.

A török államfő megjegyezte, hogy aki a török alkotmányos rend ellen bűncselekményeket követ el, annak meg kell fizetnie ezért.

A török főügyészség a múlt héten indított vizsgálatot Selahattin Demirtas, a HDP társelnöke ellen az alkotmányos rend megsértése vádjával.

A társelnök korábban támogatásáról biztosította azt a nyilatkozatot, amelyet kurd szervezetek fogadtak el Diyarbakirban, és amelyben azt írták: népük “jogos ellenállása a kurd kérdést lealacsonyító politikával szemben lényegében a helyi önrendelkezésért és demokráciáért folyó küzdelem”.

“A HDP vezetőinek nyilatkozatai az alkotmányos rend elleni bűncselekmények. Az ügyészségek már eljárásokat indítottak ellenük” – mondta Erdogan, és ismételten követelte a HDP-képviselők mentelmi jogának felfüggesztését.
A török elnök már korábban is azzal vádolta Demirtast, hogy kapcsolatban áll a kurd lázadókkal. A vádak szerint az ellenzéki vezető “provokálta és felfegyverezte” a tüntetőket az ország délkeleti részében 2014-ben kirobbant demonstrációk során.

A HDP az ország harmadik legjelentősebb politikai ereje, a török hadsereg viszont gyakorlatilag két hete ismét szabályos háborút folytat Kurdisztánban. A harcokban a török katonaság állítása szerint több mint kétszáz kurd halt meg. Sajtóbeszámolók szerint a harcok elől tízezrével menekülnek a polgári lakosok.

Törökország főként kurdok lakta délkeleti részén a tűzszünet júliusi összeomlása óta fellángolt az erőszak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik