Nagyvilág

Államként ismerte el a Vatikán Palesztinát

Róma Szent Péter tér (roma, szent péter bazilika, vatikán, )
Róma Szent Péter tér (roma, szent péter bazilika, vatikán, )
Üzletet kötött Ferenc pápa a palesztinokkal: megvédik a keresztényeket, cserébe a Vatikán elismeri a Palesztin Hatóságot államként.

Életbe lépett a Vatikán és a Palesztin Hatóság június végén aláírt megállapodása, miután az abban foglalt minden feltétel teljesült – közölte szombaton az egyházi állam. Ezzel a Szentszék mostantól hivatalosan, de facto is államként ismeri el Palesztinát.

A felek tárgyalásain tavaly május 13-án készült el az az átfogó megállapodás, ami 2000-ben kötött alapszerződésük nyomán szabályozza a katolikus egyház palesztinai tevékenységét, és megerősíti a közel-keleti helyzet békés, tárgyalásos rendezésének Vatikán általi támogatását.

A keresztények jogai

A preambulumból és 32 cikkből álló megállapodásra, ami egyebek között a keresztények jogait védelmező előírásokat tartalmaz, a Vatikán úgy tekint, mint ami példaként szolgálhat az arab és muzulmán országok keresztény kisebbségükhöz való viszonyának rendezésére. A dokumentum nyomatékosan a Palesztin Állam kifejezést használja.

Idén májusi római látogatása során Mahmúd Abbász elnököt békeangyalnak nevezte Ferenc pápa, és a szerződést egy hónappal később, június 26-án aláírták.

Az izraeli külügyminisztérium akkor sajnálkozását fejezte ki, amiért a Vatikán a Palesztin Hatóság államként történő elismerése mellett döntött, és közölte, hogy az elsietett megoldás gyengíti azokat a nemzetközi erőfeszítéseket, amikkel a Palesztin Hatóságot akarják rábírni, hogy visszatérjen az Izraellel folytatott közvetlen tárgyalásokhoz.

Merénylők temetése

Eközben palesztinok ezrei vettek részt 14 megölt merénylő temetési szertartásán. Az izraeli hatóságok pénteken szállították Ciszjordániába a holtesteket és adták át a hozzátartozóknak.

Olyanokat temettek el, akik részt vettek az utóbbi hónapokban csaknem mindennap előforduló erőszakos cselekményekben, vagy gyaníthatóan közük volt hozzájuk. A legtöbben hebroniak voltak, maradványaikat oda vitte vissza az izraeli hadsereg.

Izrael októberben kezdte visszatartani a holttesteket, hogy így majd ritkulnak a merényletek. Az elképzelés nem vált be. Az utóbbi három és fél hónapban a palesztinok 21 izraelit öltek meg, az izraeliek pedig legkevesebb 131 palesztint. A holttesteket szombaton a tömeg a hebroni al-Huszein mecsetbe kísérte, és a közeli stadionban is imádkoztak a halott palesztinokért – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik