Nagyvilág

Szilveszter: alig engedik utcára a spanyolokat

Madrid főterén az eddigi 70 ezres tömeg helyett legfeljebb 25 ezren jöhetnek össze. Nem terrorveszély miatt.

A Puerta del Solon minden évben tízezrek gyűlnek össze, és közösen várják, hogy az egykori királyi postahivatal toronyórája elüsse az éjfélt. Spanyol szokásoknak megfelelően minden óraütésre egy-egy szőlőszemet bekapva biztosítsák a szerencséjüket az új esztendőre.

A korlátozás oka nem a terrorveszély, hanem egy eredetileg bárokra, diszkókra vonatkozó önkormányzati rendelet kiterjesztése a szabadtéri programokra. 2012-ben ugyanis öt fiatalt taposott halálra a tömeg egy nagyszabású halloweeni rendezvényen a Madrid Arenában, ezért tavaly január óta a szórakozóhelyeken négyzetméterenként csak két ember tartózkodhat. Ennyit engedélyez a kiürítési terv.

Ugyanezt az elvet alkalmazzák most a Puerta del Solon is, ahol csak annyian ünnepelhetnek, amennyien incidens esetén biztonságosan és gyorsan el tudják hagyni a helyszínt – indokolta döntését az önkormányzat. A térre vezető 10 utca közül hatot lezárnak és menekülési útvonalként tartanak fenn, a négy szabadon hagyott utcán pedig rendőrök ellenőrzik az érkezőket, hogy ne legyen náluk petárda, üveg, vagy bármilyen fegyverként használható tárgy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik