Nagyvilág

Katalónián múlhat a spanyol kormány sorsa

Mivel a győztes konzervatív Néppárt (PP) nem szerzett annyi mandátumot, hogy önállóan kormányozhasson, számára minden azon múlik, hogy az új 350 fős parlament pártjaitól tud-e kellő támogatást kapni. Döntő lehet a spanyol törvényhozásba bejutott két katalán függetlenségi párt összesen 11 képviselőjének szavazata.

Ha a konzervatívok nem tudnak kormányt alakítani, és az új parlament baloldali pártjainak jelenleg teljesen eltérő véleménye végül közös nevezőre jut Katalóniával kapcsolatban, létrejöhet egy baloldali kormánykoalíció.

A választásokon 123 mandátumot szerzett Néppárt miniszterelnök-jelöltjének összesen 176 támogató szavazatot kell kapnia a parlamentben ahhoz, hogy már elsőre elnyerje a posztot, és kormányt alakíthasson.

Az 53 hiányzó voks megszerzése matematikailag csak valamelyik nagy baloldali párt, a szocialista párt (PSOE) vagy a Podemos (Képesek vagyunk rá) támogatásával lehetséges, de ők ezt a lehetőséget elutasítják. A parlamenti szavazás második körében elegendő az egyszerű többség támogatása is. A Ciudadanos (Állampolgárok) nevű középpárt 40 képviselője tartózkodni fog, ezért a PP-nek 13 voksot kell még összegyűjtenie.

A számításba vehető kispártoktól 8 szavazat érkezhet, a hiányzó 5 voks megszerzéséhez a konzervatívoknak meg kellene győznie a két katalán függetlenségi párt valamelyikét.

Ez azonban kizártnak tűnik, tekintve, hogy mindketten tagjai a Spanyolországtól való elszakadásért küzdő Junts pel Sí (Együtt az igenért) párttömörülésnek, amely megnyerte a katalán parlamenti választásokat szeptemberben, és azóta a függetlenség megvalósításán dolgozik.

Nem kizárt viszont, hogy a katalán pártok támogatnának egy számukra kedvező ajánlattal előálló baloldali koalíciót, de jelenleg ennek a lehetősége is csak elméleti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik