Nagyvilág

Idén sem kímélték az újságírók életét

újságíró (újságíró)
újságíró (újságíró)
Nem jó dolog újságírónak lenni pár országban. Idén a háborús övezetek, az érdeksérelmek és a párizsi támadások vették el a legtöbb sajtóéletet.

Csaknem hetven újságírót öltek meg az idén munkájával kapcsolatban az Újságírók Védelmében Bizottság (Committee to Protect Journalists, CPJ) és a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi szervezetek keddi, év végi jelentése szerint.

A New York-i CPJ szerint 69 újságírót öltek meg a világon munkájuk miatt, és közülük 28-cal iszlamista szervezetek – például az Iszlám Állam (IÁ) vagy az al-Kaida – végeztek. Idén is Szíria volt a legveszélyesebb hely az újságíróknak, noha az ebben az országban 2015-ben meggyilkolt médiamunkások száma 13 volt, kevesebb, mint a korábbi években, a szíriai konfliktus 2011. évi kezdete óta.

In memoriam Charlie Hebdo

Az iszlamisták által meggyilkolt újságírók között van a Charlie Hebdo francia hetilap nyolc munkatársa, akikkel a januári párizsi merényletekben végeztek. A támadásban az újságírókon kívül a két fegyveres további négy embert lőtt agyon, és tettüket az al-Kaida arab-félszigeti csoportja (AQAP) vállalta magára, “bosszúból a prófétáért”. A lap Mohamed prófétáról közölt gúnyrajzokat.

Voltak olyan újságírók, akik fegyveres konfliktus áldozatai lettek, miközben tudósítottak egy háborúból, de többeket azért gyilkoltak meg, mert valamilyen kényes témáról, valakiknek az érdekeit sértve írtak cikket, készítettek műsort. A meggyilkoltak közül legalább 28 kapott halálos fenyegetést a CPJ szerint.

Halálos tényfeltárás

Brazíliában például hat újságírót öltek meg valamilyen érdeksérelem miatt, ami a legtöbb az országban azóta, hogy a jogvédő szervezet 1992-től kezdve számon tartja a megölt újságírókat. A CPJ szerint egyre nehezebben derül ki újságírók halála az olyan háborús országokban, mint Líbia, Jemen, Szíria vagy Irak.

A párizsi központú Riporterek Határok Nélkül (RSF) szerint 67 újságírót öltek meg az idén a munkájukért, de volt további 43 eset, amiben az illető újságíró gyanús körülmények között halt meg. Tavaly 66 megölt újságírót számolt össze az RSF, de voltak olyan évek 2005 óta, amikben 70-nél is több sajtómunkást gyilkoltak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik