Nagyvilág

Cinikus szabályozást adott ki az Iszlám Állam a nemi erőszakról

12 éves lányokat is elhurcolnak rabszolgának, mindezt a vallással próbálják igazolni.

A világ leggyűlöltebb szervezete, az Iszlám Állam elképesztően részletes szabályozást adott ki arról, hogyan lehet megerőszakolni a rabszolgaként fogva tartott nőket. A törvényerejű dokumentum, melyet a Reuters szerzett meg, a vallásra hivatkozva próbálja igazolni a Szíriában és Irakban foglyul ejtett nők szexuális kizsákmányolását. A fatva azok között a dokumentumok között volt, amit az amerikai különleges erők egy szíriai rajtaütés során szereztek meg májusban.

Intézményi szintre emelt erőszak

A tilalmak között szerepel, hogy apa és fia nem szexelhet ugyanazzal a rabszolgaként tartott nővel, és ugyanígy nem lehet egyszerre közösülni anyával és lányával.

A terrorszervezet szisztematikusan rabolja el és zsákmányolja ki a nőket az általa elfoglalt területeken, akár 12 éves lányokat is elhurcolnak szexrabszolgának, főleg a jazidi vallási kisebbség tagjai közül. Sokakat jutalomként vetnek oda a dzsihádista harcosoknak. Mindezt az Iszlám Állam már intézményi szintre emelte.

A dzsihádisták illetékes bizottsága által kiadott dokumentum tartalmazza azt is, hogy a rabszolganőket nem szabad megalázni, nem lehet nekik olyan munkát adni, amit nem tudnak elvégezni, és nem lehet olyan embernek továbbadni, akiről tudják, hogy rosszul fog bánni vele.

Semmi köze az iszlámhoz

Abdel Fattah Alawari, aki az egyiptomi Al-Azhar egyetem iszlám teológia karának dékánja, a dokumentumról azt mondta: az Iszlám Államnak semmi köze a valláshoz, kiforgatják a Koránt, mely épphogy véget akar vetni a rabszolgaságnak, mintsem bátorítani azt. „Az iszlám a rabszolgák felszabadítását hirdeti, nem a rabszolgaságot” – mondta.

Tavaly több mint száz vallástudós nyílt levélben fordult az Iszlám Állam vezetőjéhez, Abu Bakr al-Bagdadhoz, melyben elutasították, hogy a terrorszervezet vallási érvekkel igazolja cselekedeteit. Akkor szintén megjegyezték, hogy a rabszolgaság újbóli bevezetése ellentétes az iszlámmal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik