Nagyvilág

Kannibálok, vadállatok és apák – bemutatjuk az Iszlám Állam elleni harc celebjeit

A szír-iraki konfliktus is kitermelte a maga celebjeit, minden oldalon. Szociopatákat, mert minden háború olyan hősöket érdemel, ahogyan vívják.

Irakban és Szíriában három különböző vallási irányzathoz tartozó férfi is élő legendává nőtte ki magát az ISIS-ellenes harcok során. Az iraki siíta “Rambót”, a “Prédikátor” névre hallgató szunnita tudóst és az alavita “Tigrist” hősként tisztelik a helyiek, bár Nyugaton kétség kívül háborús bűnösnek számítanának. Ez azonban a konfliktus jellege miatt van így, egy szektáriánus háborúban elmosódik a határvonal a hős és a pszichopata elmebeteg között.

2-abu-azrael2-kGQE-U43070283123120jUH-1224x916@Corriere-Web-Sezioni-593x443
forrás:cloudmind.info

Az iraki Rambo

Az ISIS-harcosokat megsemmisitő “Abu Azrael”, azaz a “halál angyala” egy 40 éves taxisofőr, 5 gyermek édesapja. A bagdadi Ajub Falah Hasszán al-Rabai egy évvel ezelőtt csatlakozott a népi mozgósító erőkhöz (Popular Mobilization Forces, PMF), egy a kormány oldalán harcoló siíta szervezethez. Azóta az ütközetekben tanúsított bátorsága és impozáns megjelenése miatt is ikonná vált. Nagy termete és méretes, szteroid használatát sejtető izmai miatt iraki Rambónak is becézik. Kopasz és fekete a szakálla, katonai egyenruhát visel, testét baltákat, késeket és pisztolyokat formáló tetoválások fedik.

Amikor interjút ad, gyakran emlegeti a siíta iszlám szent alakjait, Ali imámot és fiát, Husszeint, valamint az Iszlám Államon és Kataron gúnyolódik, akik állítása szerint támogatják a terrorszervezetet. Abu Azrael meggyőződése, hogy az összes iraki nevében harcol, és arra kér mindenkit, beleértve a szunnitákat is, hogy álljanak mellé ebben a küzdelemben.

Az iraki Rambót a szemet szemért elv vezérli az ISIS elleni harcokban. Egy az Iszlám Állam bukását beharangozó szlogennel is rendelkezik, ami így hangzik:

“Hová menekülnél? Nincs más hátra, mint hogy felőrlődj, akár a liszt!”

Ha megjelenik Bagdadban, a gyerekek szelfiket készítenek vele az utcán, videóra veszik, amint a szlogent ismételgeti. A fővárosban kaphatók matricák a szlogen szövegével, “Azrael”-feliratú pólók,   de még videojáték és okostelefonra letölthető alkalmazás is van, melyben Azraelnek lisztté kell változtatnia az ISIS-t.

Azrael gyakran mosolyra derül, de fekete humora néha súrolja a jó ízlés határait. 300 ezer követővel rendelkező facebookos rajongói oldalán nemrég egy olyan videó jelent meg, amelyben Azrael megéget, majd felakaszt egy ISIS-harcost és azt mondja, majd shawarmát szeretne készíteni belőle.

Arra, hogy a tiszta pszichopátiát hősiességként is lehet üdvözölni, remek példa, hogy Abu Azrael konkrétan szeleteket vágott ki egy általa megölt és megégetett emberből.

Ez a rajongótáborát nem csökkentette.

Kirívó példája a szektáriánus összecsapásoknak: az ellenfelet nem tartja emberi lénynek.

forrás: www.gazetehaberoku.org
forrás: www.gazetehaberoku.org

A Prédikátor

A 44 éves hideg, kegyetlen, intelligens és kifinomult Zahran Allus személyiségét és ideológiáját tekintve is teljes ellentéte Azraelnek. A szunnita iszlám egyik ágának, a szalafizmusnak a híve, amely szerint a siíták és az alaviták is hitehagyottak.

Allust Szíriában letartóztatták a szalafi propaganda terjesztéséért, a 2011-es felkelésekkor azonban kiengedték. A szíriai kormány ekkor még abban reménykedett, hogy erőszak bevetése nélkül is véget vethet az arab tavasznak. Allus ezek után megmutathatta, milyen lenyűgöző parancsnoki képességekkel rendelkezik.

Allus vezetése alatt egyesültek ugyanis az iszlamista csoportok és a szunniták, így tudtak győzedelmeskedni a kormány erői felett.

A Prédikátor nagy figyelmet fordított katonái oktatására és a propaganda terjesztésére. Rendkívül jó érzékkel kötött kompromisszumokat és hozott létre megállapodásokat még a jóval radikálisabb csoportokkal is. Még azt is sikerült elérnie, hogy az al-Kaidához köthető Dzsabat al-Nuszra és a szekuláris Szabad Szíriai Hadsereg taktikai szövetségre lépjen.

Néhány tízezer harcos tartozott Allus irányítása alá, és ők ellenőrzik Damaszkusz keleti külvárosának nagy részét. Két fronton is tevékenykednek, harcolnak a szíriai kormány és az ISIS ellen. Az elmúlt évben, hogy megtorolja katonái meggyilkolását, Allus elrendelte az ISIS-foglyok kivégzését. A kivégzés alatt a hóhérjai narancssárga ruhát, míg a halálra ítéltek feketét viseltek, világosan utalva az ISIS kivégzéses videóira.

Allust december 25-én orosz rakéták ölték meg.

forrás: reddit
forrás:reddit

A Tigris

Szuhail al-Hasszánt “Al-Namer”-ként, azaz Tigrisként is emlegetik. Majdnem 50 éves, a szíriai hadsereg tisztje és a légvédelmi erők, a szíriai kommandósok és az ejtőernyősök aktív tagja. Ő az első számú ember, ha nehéz feladatok megoldásáról van szó a hadseregben, kiváló katona és egy Aszadhoz hűséges alavita.

Al-Hasszán megfogadta, hogy addig nem tér vissza a feleségéhez és a fiához, míg nem győz, illetve nem válik mártírrá.

Sikeressége útjába állt azonban, hogy a szíriai hadsereg visszavonulni kényszerült, illetve a még az ellenőrzése alatt álló városok, Aleppo, Damaszkusz és Homsz védelmére kellett koncentrálnia.

Al-Hasszán akkor vált az alaviták hősévé, amikor megakadályozta, hogy az al-Nuszra elfoglalja Latakiát, az alavita közösség központját. A múlt évben, mikor a Tigris csatlakozott a harcokhoz, Hama városánál sikerült visszaszorítania az al-Nuszra harcosait. Nemrégiben azonban al-Hasszán népszerűsége különböző okok miatt csökkent. Látták, amint egy sérülés miatt bottal kell járnia, és valaki videóra vette, hogy Aszad soraiban harcolva sürgős erősítést kért, azt jelezve ezzel, hogy a szíriai hadsereg nagy bajban van.

A felkelők erői elfoglalták az egész Idlib-térséget, még Aszad Tigrise sem volt képes megmenteni a négy éve állandóan dúló háborúban megfáradt szíriai hadsereget. Az orosz segítség pont időben érkezett.

A Tigris jelenleg folyamatos mozgásban van. Az elhunyt Prédikátor megmaradt szalafi csapataival küzd Damaszkusznál, valamint északon az al-Nuszrával és az ISIS-szel is harcol.

Az ellenfelei azt állítják, hogy a kegyetlensége nem ismer határokat. Állítólag már azzal az ötlettel is előállt, hogy repülőgépekről dobjanak bombát a civilekre.

Al-Hasszán szemszögéből nézve azonban ő csak meg szeretné védeni Szíriát azoktól a sötét erőktől, melyeknek nincs közük az iszlámhoz, hanem Szaúd-Arábia és az Öböl-menti államok támogatásával meg akarják dönteni a kormányt. Al-Hasszán számára nincs különbség a mérsékelt és a szélsőséges iszlamisták között, ő csupán fanatikusokat lát, akik iszlám fejedelemséggé és a globális terrorizmus központjává akarják átalakítani Szíriát. A dzsihadisták ezért nem jogosultak arra, hogy emberszámba vegye őket és nem érdemelnek kegyelmet.

Ami a három különböző férfit egyformává teszi, hogy egyikük sem tekinti emberi lénynek az ellenfeleit, kegyelmet nem adnak. Barbár, a háború nemzetközi törvényeire fittyet hányó szociopatákról beszélhetünk a szír-iraki konfliktus hőseiként

Ajánlott videó

Olvasói sztorik