Nagyvilág

Egyre többen költöznek Franciaországból Izraelbe

Az ott élő zsidóság egy része a terrortámadások után nem érzi biztonságban magát.

Rekordszámú francia állampolgár települt át idén Izraelbe – közölte az izraeli bevándorlási minisztérium szóvivője. Az érkezők létszáma nyolcezer fő, miközben a francia zsidó közösség létszámát 5-600 ezer főre becsülik, ami a legnagyobb Európában.

Januárban, miután több zsidó is meghalt egy párizsi kóser szupermarket ellen elkövetett terrortámadásban, Benjamin Netanjahu miniszterelnök arra biztatta a francia és európai zsidóságot, hogy települjenek Izraelbe.

Az illetékesek arra számítanak, hogy a továbbiakban is növekedni fog az Izraelbe település mértéke, arra hivatkozva, hogy a francia zsidóság nem érzi magát biztonságban sem fizikai, sem pénzügyi értelemben. A Jewish Agency nevű, bevándorlást felügyelő ügynökség szerint az emberek úgy érzik, hogy Izrael jobb kilátásokat nyújt számukra.

Idén összesen mintegy 30 ezren települtek Izraelbe, a franciák mellett nagy számban Ukrajnából, Oroszországból, Fehéroroszországból és Észak-Amerikából. Izrael 1948-as megalakulása óta több mint hárommillióan települtek át a zsidó államba.

Az ország lakossága a szeptemberi adatok szerint 8,4 millió fő, az ott élők háromnegyede zsidó. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik