Nagyvilág

Árvizek árnyékolják be a szentestét Dél-Amerikában

Öten meghaltak, 150 ezer embernek el kellett hagynia az otthonát.

Több mint százezer ember nem töltheti otthonában a szentestét Paraguayban, Argentínában és Uruguayban az árvizek miatt.

Paraguayban 130 ezer embert telepítettek ki, az elnök szükségállapotot hirdetett. Egy autópályán három ember lelte halálát, amikor autójukra fa zuhant, hasonlóan járt egy motorkerékpárral közlekedő nő is. Családok tucatjait kellett kimenteni a Paraguay folyó áradása miatt. A főváros, Asunción környékén 125 ezer háztartás maradt áram nélkül.

Argentína északkeleti részét is árvizek sújtják. Egy 13 éves gyereket áramütés ért, amikor meg akarta nézni, milyen károkat okozott házukban a vihar. Legalább tízezer embert kitelepítettek az Uruguay folyó partján fekvő Concordiában, ahol megállás nélkül esik az eső. A polgármester elmondta: ez a legnagyobb árvíz az elmúlt ötven évben, és bár számítottak áradásokra az El Nino időjárási jelenség miatt, arra senki nem számított, hogy ennyire súlyos lesz a helyzet. További kitelepítésekre lehet szükség.

Uruguayban szintén szükségállapotot hirdettek az árvizek miatt, a kitelepítettek száma elérte csütörtökön az 5500 főt, de a helyzet tovább romolhat. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik