Nagyvilág

A szír kormány hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni

Aszad tanácsadója szerint már sokkal jobb helyzetben vannak a nemzetközi porondon.

A szíriai kormány hajlandó csatlakozni az ENSZ által szervezett béketárgyalásokhoz – közölte Bassár el-Aszad egyik közeli tanácsadója. Bouthaina Shaaban elmondta: a kabinet támogatja azt a béketervet, amit a globális hatalmak egyetértésével dolgoztak ki Bécsben. Ennek keretében az Aszad-rezsim és a mérsékelt ellenzék tűzszünetet kötne, és egy kétéves folyamat végén választásokat írnának ki.

Az Aszad-rezsimnek persze némi magabiztosságot ad Oroszország támogatása, és az, hogy a nyugati hatalmak engedtek az eddigi keményvonalas Aszad-ellenességükből, már nem tartják teljesen kizártnak, hogy az elnök szerephez jusson a békefolyamatban.

Shaaban szerint a szíriai kormány már sokkal jobb helyzetben van a nemzetközi színtéren azzal, hogy nemzetközi összefogás alakult ki a terrorral szemben, és „nagyobb megértéssel” fordulnak az Aszad-rezsimhez. Elutasító ugyanakkor azzal az összefogással szemben, amelyet Szaúd-Arábiában kötöttek szír ellenzéki szervezetek. A tanácsadó szégyenteljesnek nevezte, hogy a Nyugat egy olyan szaúdi testületet támogat, amely demokráciát akar csinálni Szíriában egy olyan ország (Szaúd-Arábia) segítségével, ahol nincs parlament és nincsenek választások. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik