Nagyvilág

98,9 százalék a thai kormány támogatottsága – a thai kormány szerint

A katonai junta vezetője hálából dalt is írt a népnek.

Állítólag nagyon szeretik a thaiföldiek az országon tavaly május óta uralkodó katonai juntát – 98,9 százalék elégedett a vezetéssel, legalábbis a kormány irányítása alatt álló statisztikai szervezet adatai szerint.

A Human Rights Watch szerint nem ennyire fényes a helyzet, a rezsim kíméletlenül üldözi a bírálóit –elég egy gyertyagyújtáson részt venni, vagy a közösségi médiában elégedetlenkedni, hogy valakit börtönbe vessenek. Több száz politikus, akadémikus, újságíró és ellenzékinek tartott személy van fogságban, akiket katonai támaszpontokra visznek és „viselkedés-kiigazításon” vesznek részt. Csak azután engedik őket szabadon, hogy aláírnak egy nyilatkozatot arról, hogy a jövőben csendben maradnak.

A délkelet-ázsiai ország egyébként mélyen megosztott politikailag, ezt keddi évértékelő beszédében az országot irányító Prajuth Csan-Ocsa tábornok is elismerte. Hiába az állítólag 98,9 százalékos támogatottság, a katonai kormány kampányba kezdett népszerűségének növelésére. Ennek keretében maga a junta vezetője írt egy dalt „Mert te vagy Thaiföld” címmel, újévi „ajándékként” a népnek. Alább meg is hallgathatják, nagyon szép.

Prajuth egyébként már nem sokkal a puccs után „megajándékozta” népét egy dallal, a „Visszaadni a boldogságot a népnek” cíművel, amit a kormány által ellenőrzött rádió- és tévécsatornák rongyosra játszanak, és nyilván a slágerlisták első helyén kötött ki. Prajuth ugyanakkor szerdán már arról beszélt, hogy nem ragaszkodik a hatalomhoz, 2017-ben választásokat tartanak majd. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik