Külföld

Örményország és Azerbajdzsán ismét háborúban állnak egymással

24.hu
24.hu

2015. 12. 22. 18:12

Nincs többé tűzszünet Örményország és Azerbajdzsán között, a két ország háborúban áll egymással – jelentette ki kedden az örmény védelmi minisztérium szóvivője.

“Ami ma van, az háború. A háború szót kell használnunk, mert a tűzszünet nem létezik többé” – húzta alá Artszrun Hovhanszján, hozzátéve, hogy Azerbajdzsán minden létező fegyverét beveti, tankokat, tüzérséget, légvédelmi rendszereket egyaránt. A szóvivő azzal vádolta Bakut, hogy folyamatosan provokálja Örményországot a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahért folytatott háborút lezáró tűzszünet által lefektetett demarkációs vonal mentén. Azerbajdzsán ugyanakkor Jerevánt vádolja a feszültség fokozásáért és a konfliktus eszkalációjáért.

“A tűzszünet azért csorbul, mert Örményország jogellenesen van jelen a megszállt területeken(…)Örményországnak vissza kell vonulnia” – húzta alá Hikmat Hajiev azeri külügyi szóvivő.

A múlt héten a svájci fővárosban találkozott Ilham Aliyev azeri és Szerzs Szargszján örmény elnök, hogy megpróbálják rendezni az évtizedek óta húzódó konfliktust, de nem sikerült előrelépést felmutatni az ügyben.

A két volt szovjet köztársaság között a nyolcvanas évek óta dúl a konfliktus Hegyi-Karabah hovatartozása miatt. A többségében örmények lakta, de a szovjet időkben hivatalosan Azerbajdzsánhoz csatolt területért a két ország éveken át háborút vívott egymással a múlt század nyolcvanas-kilencvenes éveinek fordulóján, s soha nem sikerült békét kötniük, rendezniük a kérdést. A háborúban mintegy harmincezren haltak meg és százezrek váltak földönfutóvá.

Az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbá váltak az összetűzések a két ország fegyveres erői között, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet pedig fenntarthatatlannak nyilvánította a jelenlegi helyzetet. Baku kilátásba helyezte, hogy diplomáciai megoldás híján képes és hajlandó akár erővel is visszafoglalni Hegyi-Karabahot, mire Örményország tudatta, hogy semmilyen azeri katonai akciót nem hagy megválaszolatlanul.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.